Petrović: Poljuljan ugled Haškog suda

Izvor: Blic, 07.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Poljuljan ugled Haškog suda

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je danas da je veoma loše što tužilaštvo i sud u Hagu nisu uspeli da dokažu ono što je notorno, a to je da je Ramuš Haradinaj počinio mnoge zločine.



"Zaista je loše što je doneta ovakva odluka, a takođe mislim da je veoma poljuljan ugled suda u Hagu. Notorno je da je Ramuš Haradinaj čovek koji je počitio mnoge zločine i veoma loše je što tužilaštvo i sud u Hagu nisu uspeli to da dokažu", rekao je Petrović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle svečanosti povodom početka drugog ciklusa pružanja besplatne pravne pomoći u Srbiji.

Ministar pravde je podsetio da su haški sud i tužilaštvo konstituisani odlukom Ujedinjenih nacija i da su UN i Savet bezbednosti mesto i telo koje bi trebalo da oceni ukupan rad suda i tužilaštva u Hagu u odnosu na taj slučaj. Petrović je rekao da će ta institucija, koja je konstituisala haški pravosudni korpus, morati da kaže šta o tome ima, a to će se, naglasio je on, desiti kada predsednik suda i tužilac budu podnosili izveštaj o svom radu i kada se o tom izveštaju bude raspravljalo u načelu i pojedinostima.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro i da sve druge relevantne institucije u Evropi kažu šta imaju o tome, što je i interes Srbije.

Prvi čovek srpskog pravosuđa rekao je i da protiv velikog broja osoba uključujući i Haradinaja, Tužilašvo za ratne zločine vodi odgovarajuće procedure i dodao da ne sumnja u kapacitet domaćeg pravosuđa da te procedure sprovede do kraja.

"Ovde se radi o faktičkim smetnjama, jer mnogi drugi i Haradinaj prosto nisu dosupni našem pravosuđu i videćemo kakve će odluke i tužilaštvo i sudovi, koji se time bave, doneti, da li će biti organizovanja suđenja u odsustvu, kako će se sve te procedure razvijati", rekao je Petrović.

On ja naglasio da je potpuno uveren da će i tužilac za ratene zločine Vladimir Vukčević i sudije koje rade u tom odeljenju učiniti sve što je u njihovoj moći da bi se utvrdile sve važne činjenice i na taj način donesu odgovarajuće odlulke o onome šta se sve dešavalo, između ostalog, i na Kosovu i Meothiji u to kritično vreme.

Moskva sumnja u objektivnost Haškog tribunala

Oslobađajuća presuda jednom od bivših komandanata "Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK) Ramušu Haradinaju, optuženom za mnogobrojne zločine protiv čovečnosti i ratne zločine protiv Srba, stavlja u sumnju proklamovanu nepristrasnost i objektivnost Haškog suda, saopštila je danas zvanična Moskva.

"Sve su uočljiviji dvostruki standardi u pristupu Suda prema stranama u konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije, naročito na fonu šokantnih delova memoara bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte koji su se pojavili u medijima", istaklo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije u reagovanju na presudu Tribunala.

Izricanju oslobađajuće presude Haradinaju doprinelo je značajno slabljenje dokazne baze zbog nemogućnosti da se optužbe potkrepe izjavama svedoka, pri čemu, deo materijala, kako izgleda, nije uzet u obzir na način na koji je to potrebno, istaknuto je u saopštenju.

Haški tribunal je 3. aprila doneo oslobađajuću presudu za bivšeg kosovskog premijera, optuženog za zločine protiv Srba, Roma i Albanaca koji nisu podržavali "OVK", počinjene 1998. godine.

Tužilaštvo je tražilo za Haradinaja kaznu od 25 godina zatvora.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Poljuljan ugled Tribunala"

Izvor: B92, 07.Apr.2008

Beograd -- Ministar pravde smatra da je loše što zločini Ramuša Haradinaja nisu dokazani. Ministar za KiM traži od EU da se izjasni o presudi..."I sud u Hagu i tužilaštvo su konstituisani odlukom UN-a i UN i Savet bezbednosti su institucije koje bi trebalo da daju svoj sud o ukupnom radu i tužilaštva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.