Petković: Ne bojim se rekonstrukcije

Izvor: Studio B, 17.Jun.2013, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petković: Ne bojim se rekonstrukcije

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković kaže da se lično ne boji ni izbora, ni rekonstrukcije vlade, mada se njegovo ime često pominje kao ime nekog ko će biti "rekonstruisan".

"Vicepremijer Aleksandar Vučić vodi odgovornu politiku u svim segmentima društva, pa će, što se Vlade tiče, tako biti i u oblasti kulture i medija. Ja se, lično, ne bojim ni izbora, ni rekonstrukcije, mada se moje ime često pominje kao ime nekog ko će biti 'rekonstruisan'. Ako Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << proceni da nemamo rezultate i da nismo ispunili očekivanja, u redu", rekao je Petković za Novosti.

Ministar je dodao da je lično zadovoljan, "posebno s obzirom na date okolnosti, bočne udare i zlonamernost pojedinih medija u proceni rezultata" njegovog ministarstva.

Upitan očekuje li datum za početak pregovora sa EU, Petković je rekao: "S obzirom na to da je i nemački ambasador u Beogradu optimista, da je optimista i prvi potpredsednik Vučić, nema razloga da ja ne budem. Srpska kultura je odavno u Evropi."

U osvrtu na to šta je ministarstvo uradilo za godinu dana, on je istakao da su i pored minimalnog budžeta za kulturu, otvorena četiri muzeja - Vuka i Dositeja, Istorijski muzej Srbije, Muzej SPC i Konak kneza Miloša, a do septembra će se otvoriti i nova zgrada Muzeja kinoteke

"Očekuje nas i velika izložba o Stefanu Nemanji, kao i stogodišnjica početka Prvog svetskog rata", podsetio je Petković.

Upitan da li će biti ukinute nacionalne penzije, on je rekao da neće, ali će od jeseni biti promenjena uredbu, pa one više neće biti socijalna kategorija, već priznanje.

Petković se osvrnuo i na set medijskih zakona.

"Zakon o javnom informisanju bio je na javnoj raspravi. Čekamo mišljenja ministarstava i pred poslanike će u septembru. Vlasništvo u medijima biće transparentno, biće privatizovan Tanjug, novinari će biti zaštićeniji. I Zakon o elektronskim medijima sledeće nedelje ide na javnu raspravu, a Zakon o javnim servisima, kojim će biti ukinuta TV pretplata, gotov je na jesen", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, ministarstvo kulture sugerisaće Vladi Srbije da se stavi na razmatranje izveštaj pokojne Verice Barać o korupciji u medijima, u kome su već prozvani mnogi predstavnici prethodnog režima koji su kroz svoje marketinške agencije vršili pritisak na medije.

"Ni Ministarstvo kulture i informisanja, niti Vlada Srbije tako nešto neće dozvoliti", poručio je on.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.