Izvor: B92, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija protiv verskih naziva

Beograd -- Nastavlja se pritisak protiv postavljanja verskih i nacionalnih naziva na Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu.

Inicijatori peticije protiv tih naziva sinoć su optužili nadležne gradske institucije da krše Ustav Srbije. Oni su na tribini "Jovina gimnazija - škola ili crkva" kazali da Ustav Srbije državu definiše kao sekularnu, a škole kao laičke, i da samim tim verskim simbolima nije mesto u školama.

"Nije primereno da se crkveni i verski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << simboli stavljaju u škole i na institucije koje pripadaju svim građanima. Moj utisak je da je ovde reč o nametanju vere", rekao je bivši učenik gimnazije Branko Vukasović.

Bivši učenik Vladimir Sovilj rekao je da je Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" škola svih njenih sadašnjih i bivših učenika, bez obzira na njihovu nacionalnost i veroispovest.

Kako je rečeno, na peticiji organizovanoj putem Internet prikupljeno je više od 4.500 potpisa bivših i sadašnjih učenika Gimnazije, kao i građana koji se protive inicijativi nadležnih gradskih institucija.

Tribina je organizovana u Omladinskom kulturnom centru "CK13" povodom zajedničkog predloga rukovodstva Gimnazije i gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se na oba ulaza u školu ispiše "Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu".

Taj predlog podrazumeva i da se u školskom dvorištu postavi spomen-česma sa mozaicima "Hristos kao pastir" i "Sveti Sava blagosilja srpčad".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.