Izvor: B92, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petersen podneo ostavku

Priština -- Šef civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Soren Jesen Petersen saopštio je da napušta funkciju zbog porodičnih razloga.

"Posle skoro dve godine na ovom poslu, vreme je da se pridružim svojoj porodici u Vašingtonu", precizira se u saopštenju danskog diplomate, prenose mediji. Petersen je dodao da je svestan da odlazi u značajnom trenutku u istoriji Kosova, ali da je uveren da se politički proces koji vodi prema odluci o statusu odvija dobro.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Kada sam stigao na Kosovo, naglasio sam svoje uverenje da normalizacije i stabilizacije na zapadnom Balkanu neće biti ako ne bude rešeno pitanje Kosova, poslednjeg delića slagalice koji prenosi region iz sukoba devedesetih godina u prosperitetnu budućnost", precizirao je on.

Novi šef UNMIK-a biće poznat za sedam dana

Dosadašjni šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izjavio je danas da će ime njegovog naslednika biti poznato najkasnije za nedelju dana.

Petersen je na oproštajnoj konferenciji za novinare u Prištini rekao da žali što nije uspeo da uključi kosovske Srbe u politički život. "Osećam da odlazim a da nisam uspeo ono što sam želeo - da ubedim kosovske Srbe da treba da se pridruže kosovskim institucijama, to je deo moje misije i mog zadatka, i ne želim ni na koga da prebacujem krivicu", kazao je šef UNMIK-a.

On je rekao da će na funkciji ostati do kraja juna i priznao da je na početku mandata obećao da će se prognani vratiti, a da se to nije dogodilo.

"Ponosan sam na to što se za vreme mog mandata nije ponovilo nešto što bi ličilo na događaje iz marta 2004. godine", rekao je Soren Jesen Petersen, dodajući da pitanje povratka zavisi od mnogo faktora.

Odlazak šefa UNMIK - Kosovo u završnoj fazi

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da odluka šefa UNMIK-a Sorena Jesen Petersena da do kraja juna napusti tu funkciju, predstavlja jasnu poruku da određivanje novog statusa Kosova ulazi u završnu i ubrzanu fazu.

"Izjava Jesena Petersena da je 'sudbina Kosova jasna', sugeriše da je status Kosova već određen, što je protivno zvaničnim stavovima i Kontakt grupe i glavnog pregovarača Martija Ahtisarija", ocenjeno je u saopštenju MIP-a Srbije.

Jakšić i Ivanović bez lepih reči o šefu UNMIK-a

Član beogradske delegacije za status Kosova Marko Jakšić ocenio je danas da se šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen "proslavio trasiranjem puta za nezavisno Kosovo".

Reagujući na odluku Sorena Jesena Petersena da se od kraja ovog meseca povuče sa mesta šefa UNMIK-a, Jakšić je kazao da je danski diplomata bio "jedan je od visokih predstavnika UN koji se posebno isticao u stvaranju institucija jedne paradržave". "Bio je pristrasan i naklonjen Albancima, i svuda i na svakom mestu zastupao njihovu stranu. Bio je istaknuti albanski lobista", istakao je Jakšić.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović ocenio je da je Soren Jesen Petersen vodio politiku dvojnih aršina, te da je u odnosu na prethodnike prednjačio u ostvarivanju interesa Albanaca. "Srbi su u njegovoj politici na Kosovu imali diskriminatorski položaj", ocenio je Ivanović.

"Nadam se da odlazak Jesen Petersena neće značiti da će UNMIK biti zamenjen Misijom EU, što bi značilo poništavanje Rezolucije 1244 i drugu misiju", rekao je Ivanović.

Omogućavao stvaranje kvazi države

Savetnik premijera Srbije i član pregovaračkog tima o Kosovu Aleksandar Simić izjavio je da vlasti u Beogradu nisu zadovoljne ni sa jednim šefom Misije UN na Kosovu do sada, jer su svi prekoračili svoja ovlašćenja iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Simić je londonskom Bi-BI-SI-ju, povodom odluke šefa UNMIK-a Sorena Jesena Petersena da napusti tu funkciju, kazao da su dosadašnji administratori "čak i samu misiju Ujedinjenih nacija sprovodili tako da su omogućili na terenu stvaranje neke nezavisne kvazi-monstrum države". "Ni Soren Jesen Petersen nije bio izuzetak u tome", kazao je Simić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.