Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petersen: Napredak; Shefer: Poruke

Priština -- Šef UNMIK-a kaže da na Kosovu ima ozbiljnog napretka u ispunjavanju standarda, generalni sekretar NATO-a poslao dve poruke.

U izveštaju koji će izneti na sednici Saveta bezbednosti, a čije delove prenosi Rojters, Soren Jesen Petersen navodi da su albanski lideri obnovili napor za poboljšanje života Srba i drugih manjina i stvorili funkcionalnu demokratiju. "Kao rezultat tog pojačanog napora sada je moguće raspoznati napredak u primeni svih vidova standarda", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procenjuje šef UNMIK-a.

Petersen u izveštaju navodi da će, ako privremene institucije nastave tako da rade, narednih meseci biti značajnog poboljšanja primene standarda. Petersen navodi da je u odnosu na prošlu godinu opao nivo etnički motivisanih napada.

Shefer upozorava

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je posle jučerašnjeg boravka na Kosovu da je cilj posete delegacije severoatlanskog saveza bio da pruži podršku Kforu i pokaže da će međunarodne vojne snagu ostati u važnom periodu kroz koji Kosovo prolazi. Shefer je upozorio da će se svako ko bude prepreka procesu utvrđivanja statusa Kosova suočiti s Kforom.

Stalni članovi Severnoatlantskog veća, na čelu sa Sheferom, iza zatvorenih vrata su razgovarali s vodećim međunarodnim i zvaničnicima Kosova u Prištini, a posle podne su posetili manastir Visoki Dečani. Shefer je na kraju posete novinarima preneo dve glavne poruke upućene domaćinima susreta. "Prva je vojna, a to je da NATO neće dozvoliti nikakav poremećaj situacije na Kosovu u vreme pregovora o statusu. NATO je na Kosovu da bi olakšao pregovarački proces preko stabilne situacije na terenu i upućivanja poruke potencijalnim prekršiocima da nemaju nikakve šanse. Bilo koga ko bude želeo da omete proces pregovora, potući će Kfor", rekao je on.

Druga poruka je političke prirode i odnosi se na potrebu postizanja kompromisa pregovarača u Beču. "Nadamo se da posle pregovora nećemo imati situaciju u kojoj će na jednoj strani biti očekivanja i nade, a na drugoj frustracije", rekao je Shefer i dodao da svi u pregovorima treba da uvaže kompromis kao jedno od načela kako bi takav ishod bio izbegnut.

Pregovori i incidenti

Obe Sheferove poruke koincidiraju s dosadašnjim uglavnom neuspešnim tokom pregovora u Beču, ali i s poslednjim incidentima, od kojih se najteži dogodio kod Zvečana i u kom su povređena dva Srbina.

Jedan od lidera Srba sa Kosova Oliver Ivanović kaže za B92 da su od Shefera dobijena uveravanja da je NATO spreman za svaku kriznu situaciju i da će, ako se nešto desi, Srbi biti zaštićeni. Ivanović navodi da su predstavnici NATO-a upozoreni na sporadične napade koji ne skreću pažnju međunarodnoj zajednici. "To sve uznemirava Srbe i podriva njihovu želju da ostanu na Kosovu i Metohiji do kraja razgovora o statusu i mirno sačekaju rezultat. Što je još gore, predstavnici privremenih institucija, iako im to standardi nameću, te incidente i ne ocenjuju, a kamoli osuđuju. Napadi ukazuju na to da se to radi sinhronizovano, s namerom da se destabilizuju ostali Srbi", kaže Ivanović.

Članovi beogradskog pregovaračkog tima o budućem statusu Kosova Slobodan Samardžić i Leon Kojen ocenili su da bi za Kosovo trebalo naći rešenje koje ne bi išlo na menjanje granica. Oni su za RTS rekli da Beograd nije za podelu Kosova i da će se srpska strana držati načela nemenjanja granica, jer je to najbolje i za Srbiju, ali i za države u okruženju.

Samardžić kaže da, ako se sa više strana "smatra normalnim podela Srbije i nezavisnost Kosova, zašto ne bi bila normalna i podela Kosova". Samardžić je naveo da je istorijski i teritorijalni kompromis teorijski najbolje rešenje za Kosovo, ali da je u praksi to drugačije.

Šuk pozvao Srbe da se vrate

Zamenik šefa UMNIK-a Stiven Šuk pozvao je Srbe da se vrate svojim kućama, posle razgovora sa predstavnicima svih zajednica koje žive u Prizrenu. "Moja je poruka Srima da se vrate na svoja imanja. Opštinski zvaničnici, bilo iz većinske ili manjinskih zajednica, potvrdili su mi da su uslovi u ovoj opštini onakvi kakvi treba da budu za sve zajednice svuda na Kosovu", rekao je Šuk u Prizrenu.

On je pohvalio suživot u tom gradu, ali i izneo probleme obrazovanja i štampanja udženika, koje su mu predočili predstavnici manjina. Šuk se nada da će opština Prizren uspeti da reši postojeće probleme na zadovoljavajući način, s obzirom na, kako je naglasio, njen dosadašnji ugled.

Tadić od Shefera traži veću bezbednost za Srbe

Predsednik Srbije Boris Tadić je u telefonskom razgovoru preneo generalnom sekretaru NATO Japu de Hop Sheferu zabrinutost zbog loše bezbednosne situacije na Kosovu i zbog učestalih napada na Srbe, njihovu imovinu i spomenike.

Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva, Tadić je u razgovoru sa Sheferom, koji je juče boravio na Kosovu, oštro osudio te napade i zatražio da međunarodne vojne snage pojačaju bezbednost na Kosovu i time omoguće zaštitu ljudi, njihovih domova, crkava i manastira.

"Predsednik Srbije je posebno naglasio da je bezbednost jedan od ključnih faktora opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, ističući da je prvi čovek NATO mogao i lično da se uveri u težak položaj Srba i drugih nealbanskih nacionalnih zajednica", piše u saopštenju.

Skup o Statusu Kosova i položaju manjina u Srbiji

S obzirom na činjenicu da su pregovori o statusu Kosova uveliko u toku, kao i da se iz međunarodne zajednice već čuju vremenski okviri do kada to pitanje treba da se reši, sledeće o čemu treba da se razmišlja je kako će se to odraziti na situaciju u Srbiji. Zbog toga je, između ostalog, u Beogradu i organizovan skup o Statusu Kosova i položaju manjina u Srbiji.

Jedan od učesnika skupa Goran Svilanović rekao je da se protivi teritorijalonoj podeli Kosova, jer bi se taj obrazac kasnije pojavio kao legitiman način za rešavanje međuetničkih sporova i problema u samoj Srbiji. Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do podele, niko ne može oduzeti pravo Albancima na jugu Srbije, Mađarima u Vojvodini i Bošnjacima u Sandžaku da ne zatraže isti status kakav bi dobili kosovski Srbi.

Svilanović je, ujedno, zamerio aktuelnim vlastima u Srbiji što već sada u pregovorima ne otvaraju pitanja koja su suštinska za budući status Kosova i upozorio da su se takve greške već dešavale. "Vlada čiji sam bio član odbila je da razgovara o Ustavnom okviru za Kosovo, jer nije verovala da je moguće da se U od Ustava stavi uz Kosovo pre 4 godine i nismo dali amandmane na predlog koji smo dobili 6 meseci pre nego što je postao dokument koji je definisao Kosovo u statusu u kojem je ono danas. I kada smo mesec dana pre nego što će se usvojiti taj dokument shvatili da će biti usvojen bez obzira na to što ga mi ignorišemo, onda smo se setili da pišemo amandmane i onda su rekli - znate šta, imali ste 6 meseci i niste napisali ništa", kaže Svilanović.

Predstavnik prištinskog Instituta za demokratiju i etničke odnose na Kosovu Fadilj Maljoku predložio je da se rešenje za integraciju Srba i drugih manjina u kosovsko društvo sprovede po modelu Ohridskog sporazuma za Albance u Makedoniji. Maljoku smatra i da je najvažnije da taj sporazum u potpunosti isključuji silu kao sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva. "Nijedna dosadašnja vlada na Kosovu, u prethodnih 5 godina, nije učinila nikakvu ozbiljnu ponudu za integraciju nacionalnih manjina, naročito u kulturnom, jezičkom i političkom pogledu kako bi se izbeglo oslovljavanje vrući krompir, koji je sada nazvan decentralizacija ili etnička decentralizacija", objašnjava Maljoku.

Nosilac Srpske liste u Skupštini Kosova Oliver Ivanović ocenio je da su pregovori o statusu počeli parolama, a da niko ne govori o konkretnim problemima kosovskih Srba. Ivanović je ocenio i da ukoliko razgovori o statusu ne budu konstruktivni i ako za to bude optužena Srbija, može se očekivati rešenje krajem leta i početkom jeseni. "Srbija apsolutno ne može prihvatiti nezavisnost kao reč u rešenju, a istovremeno vam kažem da Albanci insistiraju na reči mnogo više možda nego na suštini šta bi ta nezavisnost trebala da bude. Hoće li se naći kompromisno rešenje ? Ja se bojim da neće, da zapravo tu i nema namere, nego da se čeka da se iscrpi Ahtisari, da kaže daću ostavku ili vi rešavajte ovo i da će ponuditi Kontakt grupi rešenje, a Kontakt grupa ima rešenje da to iznese na Savet bezbednosti", rekao je Ivanović.

Prema oceni Olivera Ivanovića, iako se dosadašnji pregovori o decentralizaciju tumače kao tehnički, upravo taj proces može biti "slamka spasa" za preostale Srbe u pokrajini.

Agošton: Bez izjednačavanja sa položajem Srba

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton izjavio je da ta stranka nikada nije izjednačavala položaj Srba na Kosovu sa položajem Mađara u Vojvodini.

"Mi kao stranka, a ni tri stranke koje su se obratile specijalnom predstavniku UN zaduženom za status Kosova Martiju Ahtisariju, nismo nikada izjednačavali položaj Srba na Kosovu sa principima na kojim će se rešiti pitanje manjina i na Kosovu i na jugu Srbije i u Vojvodini", rekao je Agošton tokom trećeg dela dijaloga na okruglom stolu u Beogradu.

On je naglasio da je hteo da podvuče tu razliku jer neki namerno, a neki nenamerno, mešajući ta dva pristupa, dezavuišu zahtev, koji su pre obraćanja Ahtisariju te stranke uputile u pismu i predsedniku Republike Borisu Tadiću, premijru Vojislavu Koštunici i šefu diplomatije SCG Vuku Draškoviću.

"Kao stranka se zalažemo za princip personalne autonomije i zato imamo model. Mehanizam odlučivanja koji smo opisali u tom modelu primenjen je i u nacrtu plana Vlade Srbije za Srbe na Kosovu", rekao je Agošton.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.