Izvor: B92, 01.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petar Lađević umesto Rasima Ljajića

Beograd -- Petar Lađević potvrdio da je imenovan za direktora Službe Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava.

Ta služba se formira na nivou Srbije umesto Ministarstva Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava. Lađević je do sada radio u Savetu Srbije za manjinska prava. Prema njegovim rečima, sledi period konstituisanja službe, a potrebno je doneti i uredbu o njenom formiranju kako bi ona počela da radi.

Lađević je potvrdio da ga je Vlada Srbije imenovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sednici 22. juna u Kragujevcu, kada su izabrana i njegova tri pomoćnika Vlada Đurić, Zoran Martinović i Marija Vujinović. Vlada Srbije je, po raspadu državne zajednice, osnovala tu službu, koja će obavljati jedan deo poslova Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na čijem je čelu bio Rasim Ljajić, a koje je ukinuto 8. juna. Služba će obavljati poslove koji se odnose na zaštitu i unapređenje ljudskih i manjinskih prava, učešće u pripremi propisa o ljudskim i manjinskim pravima, praćenje usaglašenosti domaćih propisa s međunarodnim ugovorima i drugim međunarodnim aktima i iniciranje izmena domaćih propisa. Služba će zastupati Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava, podnositi izveštaj o sprovođenju određenih međunarodnih ugovora, odgovarati na pojedinačne predstavke međunarodnim telima čiju je nadležnost država prihvatila i omogućavati ostavarivanje prava nacionalnih manjina koje žive u Srbiji.

Služba će i pripremati akta za Vladu kojima se nadzire, usmerava i usklađuje rad ministarstava i posebnih organizacija koji usklađuju domaće propise s međunarodnim ugovorima i drugim međunarodnim aktima o zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Služba će pružati stručnu i tehničku podršku Savetu za nacionalne manjine.

Ostali deo poslova Ministarstva za ljudska i manjinska prava preuzeli su Ministarstvo pravde i MUP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.