Pet sela na Kosovu dobilo struju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet sela na Kosovu dobilo struju

VUČITRN - Srpskim selima na centralnom i severnom Kosovu Plemetini, Babinom Mostu, Prilužju i Gracu danas je uključena električna energija.

Član veća opštine Vučitrn Branislav Popović izjavi je Tanjugu da je u ta četiri sela čiji su meštani bez električne energije bili mesec dana struja uključena oko 16 časova.

On je dodao da će predstavnici sela narednih desetak dana razgovarati s predstavnicima Kosovske elektro korporacije (KEK), kako bi se trajno rešio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << problem sa nestašicom struje.

"Očekujem tokom tih razgovora pomoć predstavnika naše države. Ako ne bude dogovora velike su šanse da ponovo budemo u mraku,"- rekao je Popović.

Nikolić: Vitinska opština čeka popravku kvara

Za razliku od ova četiri sela, u Kosovskom Pomoravlju, u vitinskoj opštini, već 24 dana tamošnji Srbi nemaju električnu energiju, zbog kvara na transformatoru.

Reč je o selima Grnčar, Vrbovac i Mogila, izjavio je Tanjugu načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić.

Prema njegovim rečima, meštani su obezbedili novi transformator, ali predstavnici KEK-a ne dozvoljavaju montažu jer liniju drže pod naponom i ne žele da isključe struju.

Insistiraćemo na rešenju

"Selo Grnčar je etnički čisto srpsko selo i to je njegova specifičnost. To danas predstavlja hendikep. Mi ćemo sigurno insistirati da se taj problem reši. Struju treba bezuslovno uključiti, a onda početi razgovore da se to reši na kvalitetniji i dugoročniji način", rekao je Nikolić.

Pre dva dana šest sela u Kosovskom Pomoravlju dobila su električnu energiju, posle višednevnog isključenja.

Devet dana u mraku je i jedan deo Novog Naselja u opštini Lipljan u kojem živi oko 70 domaćinstava.

Ljubić: Traže da platimo

Metohijska povratnička sela Osojane, Šainovica, Tučep i Koš tri nedelje su bez električne energije, javio je KIM radio.

"Radnici KEK-a dolazili su prekjuče i tražili nam da platimo račune. Struju nemamo skoro mesec dana i situacija je kritična. Primanja iz (centralne) Srbije su drastično smanjena. Mnogi ljudi ne rade. Pomoć već treći mesec ne primaju ni socijalno najugroženiji u ovim selima", rekao je Ljubić.

U Osojanskoj dolini, koja obuhvata sela Šainovicu, Tučep, Osojane, Koš i Suvi Lukavac, živi oko 900 Srba povratnika.

Predstavnici KEK-a insistiraju da se građani pre otklanjanja kvarova na mreži obavežu da će plaćati račune za električnu energiju kao i dug iz proteklog perioda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.