Pet godina zatvora za lažno prijavljivanje imovine

Izvor: Politika, 29.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet godina zatvora za lažno prijavljivanje imovine

Oko 30.000 funkcionera više neće moći „na reč” da prijavljuje imovinu, jer će Agencija za borbu protiv korupcije u saradnji sa svim nadležnim državnim organima proveravati tačnost podataka

Podaci o imovini gotovo 30.000 funkcionera neće više biti tajna koja je do sada bila poznata samo članovima sada već ugašenog republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa. Agencija za borbu protiv korupcije će sama pokretati postupke, za koje su predviđene i zatvorske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kazne. Na primer, od šest meseci do pet godina za lažno prijavljivanje ili za neprijavljivanje imovine.

Funkcioneri više neće „na reč” da prijavljuju imovinu, jer će Agencija za borbu protiv korupcije, koja je preuzela taj posao od odbora, u saradnji sa svim nadležnim državnim organima proveravati tačnost podataka i neće više reagovati samo na osnovu prijava.

Sve što poseduju funkcioneri će morati da dostavena uvid Agenciji za borbu protiv korupcije i svi podaci biće pod kontrolom javnosti.Za razliku od odbora, agencija, u čijim su rukama znatno veća ovlašćenja, moći će da izriče i sankcije.

Funkcionerima se, dakle, više neće verovati na reč jer će agencija u saradnji sa svim nadležnim državnim organima proveravati tačnost podataka i neće kao što je do sada bio slučaj sa odborom reagovati samo na osnovu prijava.

Sve što poseduju funkcioneri, zakonska im je obaveza, od plate i drugih prihoda do nepokretne i pokretne imovine, ušteđevine u bankama u zemlji i inostranstvu, do oružja ili dragocenosti i umetničkih predmeta, dostavljaće na uvid Agenciji za borbu protiv korupcije.

Svi podaci biće i pod kontrolom javnosti, jer će biti objavljeni na sajtu agencije, što je možda i najvažnija zakonska novina.

Agencija ima široka ovlašćenja, a njen rad se zasniva na više zakonskih propisa pravosudnog sistema Srbije.

Veliki posao sada čeka agenciju – prikupljanjepodatakao imovini i prihodima državnih funkcionera, njihovih bračnih partnera i maloletne dece a sve mora da se obavi u kratkom roku od 1. do 31. januara.

Praćenje, kontrola, registar imovine i zatvorske kazne trebalo bi da budu dovoljne garancije da je nosiocima javnih funkcija ograničen prostor za bogaćenje na račun građana i države.

Sada je tajnost podataka o imovini ukinuta i to je značajno i za odgovornost funkcionera i za građane koji će imati uvid u njihovu imovinu pre, za vreme i dve godine po prestankufunkcije.

O. Milanović

-----------------------------------------------------------------------------

ANKETA: Poslanici o zakonskoj obavezi prijavljivanja imovine

Slavica Đukić-Dejanović (SPS): Imam stan

Svake godine prijavljujem imovinu, tako ću učiniti i sada. Moj suprug ima stan od 64 kvadrata u Beogradu, a ja imam stan od 50 kvadrata u Kragujevcu. Imamo i jedan auto, koji je kupljen na lizing, ali tokom godine će lizing isteći.

Tomislav Nikolić (SNS): Sve što imam dostupno je javnosti

Po zakonu smo obavezni da prijavimo imovinu i ja to činim svake godine, tako ću učiniti i ove. Sve moje biće dostupno javnosti. Šta da nemam fabrike, tajne račune, ili kriminalce za prijatelje kod kojih krijem novac? Imam stan u Beogradu, porodičnu kuću u Kragujevcu i nekoliko automobila u okviru cele porodice.

Dragan Marković Palma (JS): Ništa ne krijem

Za mene prijavljivanje imovine nije problem. Preduzetnik sam 30 godina i sve što imam od imovine vodi se na preduzeće, osim kuće u Končarevu gde živim sa desetočlanom porodicom. Ništa ne krijem, vozim džip, koji je firmin, imam dva vinograda, jedan plac od šest ari na moje ime, pored zgrade televizije i oko šest hektara zemlje. Imam je jedan traktor i jedan „jugo”, koji se vode na mene.

Dušan Bajatović (SPS): Novinari znaju šta posedujem

Ni do sada nisam krio imovinu, svake godine sam je, u skladu sa zakonom, prijavljivao i uvek sam novinarima govorio šta tačno imam. Sada imam jedan auto, a moja porodica, a to nikako nije moguće razdvojiti. Imam kuću u Kamenici, koja još nije završena, par hektara zemlje, TV Most, jedan plac od pet ari i nešto pušaka, kao lovac. I to je to.

Nenad Čanak (LSV): Ili prijaviš ili ideš u zatvor

Budalasto je pitanje o prijavljivanju imovine. To je zakonska obaveza i to je isto kao sa porezom, ili platiš, ili ideš u zatvor. Naravno da nemam nikakav problem sa prijavljivanjem imovine, činio sam to svake godine, pa ću to uraditi i ove. Moja imovina je poznata. Imam kuću i kola.

Vlajko Senić (G17 plus): Stranka će objaviti

Prijaviću imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije, a imamo i stranačku odluku da stranci do kraja godine prijavimo sve što imamo. Stranka će sve te podatke objaviti na našoj internet-prezentaciji. Sve će to biti objavljeno pre nego što to učini agencija, pa sačekajte, videćete.

Nada Kolundžija (DS): Biće objavljeno

Kao i do sada podneću imovinsku kartu Agenciji za borbu protiv korupcije. Nemam ništa protiv da to bude dostupno javnosti, da ljudi znaju šta političari imaju. Mislim da ne bi bilo u redu da sada navodim šta imam, pa da ispadne da sam nešto zaboravila da navedem. Biće objavljeno i svi će moći da vide.

M. Č.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Zatvor za neprijavljivanje imovine

Izvor: B92, 30.Dec.2009, 11:05

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije preuzela je proveru imovine gotovo 30.000 funkcionera, koji po zakonu imaju obavezu da prijave sve što poseduju...Funkcionerima se više neće verovati "na reč" kada prijavljuju imovinu, jer će Agencija za borbu protiv korupcije, proveravati tačnost podataka....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.