Izvor: B92, 10.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet godina od ubistva Slavka Ćuruvije i dalje bez odgovora

Beograd -- Ubistvo beogradskog novinara Slavka Ćuruvije, koje se dogodilo na Uskrs pre pet godina, još nije rasvetljeno, a predstavnici vlasti ponovili su obećanja prethodnika - da će otkrivanje ubica i nalogodavaca biti jedan od njihovih prioriteta.

Rasvetljavanje ubistva vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" najavio je novoimenovani generalni inspektor srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za vreme bombardovanja, pet dana nakon što je u provladinom listu "Politika ekspres" optužen za "priželjkivanje 'bombi za Srbe'" i "izdaju", uz upozorenje da ona "neće biti zaboravljena". Taj komentar, pod nazivom "Ćuruvija dočekao bombe", novinara Miroslava Markovića, prenela je bila i Radio-televizija Srbije.

Brat ubijenog vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Jovo Ćuruvija ocenio je da je i prvih mesec dana nove Vlade Srbije obeležilo "ćutanje, ignorisanje ili davanje izjava koje ništa ne znače", dodajući da očekuje od premijera Vojislava Koštunice da "ispuni obećanje i održi reč". "Čekam ga do 11. juna, a već narednog dana počinjem da problematizujem rad vlade kod domaćih i stranih institucija", rekao je agenciji Beta Jovo Ćuruvija, koji je još u januaru 2002. godine podneo krivične prijave za ubistvo brata protiv Mirjane Marković, bivših čelnika Državne bezbednosti Srbije i Beograda Radomira Markovića i Milana Radonjića i nepoznatih izvršilaca ubistva.

Povodom izjave novog generalnog inspektora MUP-a Vladimira Božovića da će učiniti sve da se ubice kazne, on je izrazio nadu da će Božović održati obećanje i da "neće dozvoliti da mu vežu ruke i da ga slude i zalude".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.