Izvor: B92, 03.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet godina od Ibarske magistrale

Beograd -- Predsednik SPO Vuk Drašković kaže da je neshvatljivo da i posle pet godina u Srbiji ima mnogo onih koji štite ubice.

Trećeg oktobra 1999. godine, ceo državni aparat vrh terorističkog režima Slobodana Miloševića učestvovao je u zločinu na Ibarskoj magistrali, izjavio je predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković na petogodišnjem parastosu pogunulima. Drašković je rekao da su to isti ljudi, ista organizacija i isti nalogodavac i ubistava Slavka Ćuruvije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Ivana Stambolića i atentata u Budvi. U zločinu na Ibarskoj magistrali, pre pet godina, ubijeni su funkcioneri SPO-a Veselin Bošković, Vučko Rakočević, Zvonko Osmajlić i Dragan Vušurević.

"Strašno je posle pet godina da su mnogi od njih još na svojim radnim mestima iz tog vrha Miloševićeve države, a neki kao Milorad Bracanović za koga je i sudski dokazano i Mihalj Kertes, da su učestvovali uzločinu na Ibrskoj magistrali, da je Mihalj Keretes bio jedan od glavnih pomagača i skrivača zločinaca posle zločina, a za Milorada Bracanovića je utvrđeno takođe i da je bio spiritus movens i ubistva premijera Zorana Đinđića, da oni nisu čak do danas ni optuženi", rekao je Drašković.

Jedna presuda za zločin na Ibarskoj magistrali doneta je u januaru 2003. godine. Tom presudom bivši načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na sedam godina zatvora, pripadnici crvenih beretki Nenad Ilić i Nenad Bujošević na po 15 godina, dok je bivši načelnik beogradskog Centra državne bezbednosti Milan Radonjić oslobođen optužbe. U obnovljenom postupku na optuženičkoj klupi našli su se bivši načelnici saobraćajne policije Dragiša Dinić i Vidan Mijailović.

Nova optužnica tereti još pet osoba, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legiju, bivše pripadnike te jedinice Dušana Maričića Gumara, Branka Berčeka i Leonida Milivojevića i bivšeg policijskog generala Branka Đurića. Inače, posle zločina na Ibarskoj magistrali, ubistvo Vuka Draškovića pokušano je samo devet meseci kasnije 15. juna 2000, ali ni tada, kao ni na Ibarskoj magistrali, ubice nisu ostvarile cilj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.