Izvor: B92, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perne: Čekamo vas u EU

Beograd -- Srbiju na putu u Evropu očekuju mnoge poteškoće, ali je ona u Evropi dobrodošla, rekao je Ig Perne, odlazeći ambasador Francuske u Srbiji.

"Žao mi je što neću prisustvovati u odsudnim trenucima za Srbiju, ali uveren sam da je budućnost Srbije pozitivna. Svestan sam toga da ćete u Srbiji proći kroz neke teške trenutke, ali posle ćete biti deo Evrope i posebno ćemo biti srećni da vas u njoj dočekamo", rekao je on.

Perne je tri i po godine predstavljao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Francusku u Beogradu. Kaže da je prijateljstvo između Francuske i Srbije veliko, i trajno, i da će Francuska uvek pomoći Srbiji na putu ka Evropi.

Iber: Odlična prilika za Srbiju

Specijalni izaslanik Saveta Evrope Deni Iber izjavio je danas da će predsedavanje Komitetu ministara SE biti odlična prilika da Srbija pokaže autentičnost svojih težnji da postane članica evropske porodice naroda.

Iber je, na predstavljanju novog broja mesečnika Evropski forum, naglasio da će Srbija od 11. maja u narednih šest meseci "braniti boje" Saveta Evrope u svim međunarodnim organizacijama, Evropskoj uniji, OEBS-u i Ujedinjenim nacijama.

On je dodao i da će jedna od tačaka dnevnog reda današnje sednice Vlade Srbije biti usvajanje prioriteta budućeg predsedavanja države Komitetu ministara Saveta Evrope i budžet potreban za to.

Iber je ocenio da se država, koliko je to moguće bez nove vlade, dobro pripremila za ovu dužnost i izrazio nadu da će 2007. godina biti evropska za Srbiju.

Teokarević: Srbija dobija priliku

Docent Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević ocenio je da je veoma značajno što jedna država, koja je godinama bila izopštena iz međunarodne zajednice, dobija priliku da bude predsedavajuća Komitetu ministara Saveta Evrope.

"To je prilika da Srbija pokaže da je ozbiljna i efikasno organizovana zemlja, kao i da popravi imidž", rekao je on i podsetio da će tokom predsedavanja Srbije, Crna Gora postati 47. članica Saveta Evrope.

Teokarević je naveo da postoji mogućnost i da jubilarni hiljaditi sastanak Komiteta ministara Saveta Evrope bude održan u Beogradu.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da je Vlada ranije usvojila prioritete predsedavanja Srbije toj panevropskoj organizaciji i ispunila obaveze koje je država preuzela članstvom u Savetu Evrope u aprilu 2003.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.