Peking: Ukidanje specijalnog statusa Kašmira neprihvatljiv i neće imati nikakvo pravno dejstvo

Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2019, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking: Ukidanje specijalnog statusa Kašmira neprihvatljiv i neće imati nikakvo pravno dejstvo

Kina je saopštila da se protivi odluci Indije da ukine specijalni status Kašmira i tvrdi da ukidanje statusa podriva teritorijalni suverenitet Kine. „Postupak Indije je neprihvatljiv i neće imati nikakvo pravno dejstvo“, rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing. Indija je ukinula ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira, koji mu je garantovao autonomiju, i to sa namerom da potpuno integriše ovaj region, koji je naseljen većinskim muslimanskim stanovništvom. „Kina je pozvala Indiju da bude obazriva u vezi sa pitanjima granice i da striktno poštuje sporazume koje su dve zemlje postigle kako bi se izbegle akcije koje bi dalje komplikovale pitanja razgraničenja“, dodala je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Rojters. Sporni region Kašmira je podeljen na tri dela. Indija upravlja Kašmirskom dolinom i delom oko grada Džamu, Pakistan kontroliše teritoriju na zapadu, dok Kina pod svojom vlašću drži slabo naseljenu oblast na severu. Tanjug

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zašto je Kašmir kontroverzan?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Avg.2019, 10:29

Indija je u ponedeljak, 5. avgusta ukinula specijalni status Kašmira, nastojeći da potpuno integriše jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom, što je u posljednjih gotovo sedam decenija najveći politički potez u vezi sa ovom teritorijom na koju pravo polaže i Pakistan.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.