Pedijatra vide jednom u četrnaest dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2016, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pedijatra vide jednom u četrnaest dana

Roditelji dece predškolskog uzrasta u Bačkom Gradištu prikupljaju potpise na Peticiji kojom traže da pedijatar svakodnevno ordinira u seoskoj zdravstvenoj stanici. Trenutno, pedijatar iz bečejskog Doma zdravlja dolazi svake druge sedmice.

Za roditelje mališana iz Bačkog Gradišta neprihvatljivo je da pedijatar u selo dolazi samo dva puta mesečno.

"Kada treba nositi decu na sistematski pregled moramo da ih vodimo u Bečej. To su dugački pregledi i za jedno dete, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a ne za dvoje dece. Ovde dva puta mesečno dolazi pedijatar. Ne pregleda bolesnu decu, već samo onu koja dolaze za vakcinu", kaže Jelena Gucunski.

Uz to, ni obavezan sistematski pregled predškolci ne mogu da obave u Bačkom Gradištu. Zbog bojkota vaspitačica, od januara prošle godine nema više ni organizovanog odlaska na ove preglede, o čemu je Predškolska ustanova pismeno obavestila Dom zdravlja.

"Otišli smo i zakazali preglede kod očnog lekara, ORL, fizijatra i za krvnu sliku. Za sve ih vodimo u Bečej, gde je, normalno gužva, jer svi idu tamo", kaže Violeta Vamoš.

Direktorka Doma zdravlja Bečej dr Kosana Nešić kaže da su joj ruke vezane normativima Ministarstva zdravlja, po kojima sva četiri pedijatra pokrivaju potrebe Dečijeg dispanzera koji dva puta mesečno odlaze u okolna sela.

"U ovom trenutku, prostora za neko dodatno angažovanje pedijatara sa postojećim kadrom nemamo. Moram da kažem da smo u procesu racionalizacije i maksimalnog broja zaposlenih. Otpuštali smo radnike, pa čak i lekare. Možemo da imamo stručnog kadra onoliko koliko je propisano i da rasporedimo posao onako kako je moguće. Međutim, Dečiji dispanzer za bolesnu decu na raspolaganju je u svako doba dana", kaže direktorka.

Zanimljivo je da su u susednim opštinama Srbobran i Ada pedijatri prisutniji u tamošnjim prigradskim naseljima.

"Po normativu, imamo pravo na tri pedijatra. Rasporedili smo ih tako da dva pedijatra rade u Domu zdravlja u Adi, a jedan pedijatar radi u Zdravstvenoj stanici u Molu. Što se tiče salaških centara, jedan od pedijatara koji radi u Adi ima jedan dan u nedelji kada izlazi u ta tri naseljena mesta, gde radi primarnu zdravstvenu zaštitu", kaže direktor Doma zdravlja Ada dr Andraš Balog.

I deca u Bačkom Petrovom Selu, Radičeviću i Mileševu pedijatra vide jednom u četrnaest dana i to samo na savetovalištu. Kada su bolesna i ona na pregled moraju u Bečej.

200

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.