“Pažljivko” za vršačke prvake

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2019, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Pažljivko” za vršačke prvake

Grad Vršac je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, povodom polaska đaka – prvaka u školu, organizovao izvođenje pozorišne predstave “Pažljivko”. Takođe, Grad je za đake obezbedio i vredne poklone.

Već desetak godina unazad Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju o bezbednosti u saobraćaju, u kojoj je značajan deo posvećen najmlađima, pa se kroz edukativnu predstavu “Pažljivko”, na šaljiv i zabavan način, uz igru i pesmu, deci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ukazuje na osnovna saobraćajna pravila i važnost njihovog poštovanja. Grad Vršac i lokalni Savet za bezbednost saobraćaja ovoj temi poklanjaju veliku pažnju, što je već dalo vidljive rezultate.

“Najveći prioritet svake odgovoren lokalne samouprave, pa tako i Grada Vršca, jeste bezbednost najmlađih u saobraćaju. Mi smo svojim radom i saradnjom sa školama postigli da već duži niz godina unazad nemamo pogunule dece u saobraćaju, a broj saobraćajnih nezgoda u kojima su stradala deca, je prepolovljen. Recimo da se u našem gradu na godišnjem nivou desi od 5 do 7 saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici deca”, objašnjava Miloš Vasić, član gradskog veća i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Vršca.

Ovom prilikom, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, izneli su zabrinjavajuće podatke, i poručili da je cilj ovakvih vaspitno-obrazovnih časova edukacija ne samo dece, već i odraslih, kako bi se smanjio broj slučajeva povređivanja najmlađih u saobraćaju.

“Neki 35-40% dece pogine kao samostalni učesnici u saobraćaju, odnosno kao pešaci ili biciklisti, a nažalost, najčešće stradaju onda kada roditelji vode računa o njima. 55% mališana pogine kada su putnici u vozilu, jer ih roditelji nepravfilno i nebezbedno prevoze”, upozorava Radivoje Trifunović iz Odeljena za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

“To bi bila i jedna poruka roditeljima, da obrate pažnju na prevoz dece od kuće do škole i nazad”, dodaje Vasić.

Kako je istaknuto, i u narednom periodu, posebna pažnja biće posvećena većoj bezbednosti dece u zoni škola. Grad se pobrinuo da u saradnji sa kompanijom STUP Vršac svu decu iz seoskih škola doveze na predstavu i po njenom završetku vrati do škola, a svaki prvak je na poklon dobio fluoroscentni školski ranac, saobraćajni bukvar i prigodnu čestitku od gradonačelnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.