Izvor: B92, 16.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pauel izdao sertifikaciju

Vašington -- Američki državni sekretar Kolin Pauel potvrdio je u ponedeljak da su Srbija i Crna Gora zadovoljile kriterijume za dalju američku finansijsku pomoć Srbiji i Crnoj Gori, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare u Stejt departmentu.

"Iako pozdravljamo nedavne akcije Srbije i Crne Gore i Republike Srbije u cilju poboljšanja saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, odluke sekretara nisu pokazatelj da je Srbija i Crna Gora u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispunila svoje obaveze da uhapsi i izruči sve optužene osobe Tribunalu", izjavio je portparol Stejt departmenta Ričard Baučer.

Baučer je naglasio da su SAD jasno predočile vlastima državne zajednice i republičkim vlastima u Beogradu da imaju međunarodnu obavezu da u potpunosti saraduju sa Tribunalom i da Sjedinjene Države očekuje dalje akcije u cilju ispunjavanja tih obaveza.

"Mi nastavljamo da pozivamo sve zemlje u regionu da u potpunosti saraduju sa Tribunalom, uključujući privodjenje i izručenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića", dodao je on.

Američki državni sekretar je ocenio da je SCG ispunila kriterijume Sekcije 578 Inostranih aktivnosti, Finansija eksporta i drugih odgovarajućih programskih akata i Odeljak E Rezolucije konsolidacione aproprijacije iz 2003. godine, precizirao je Baučer. Prema njegovim rečima, državni sekretar je, takođe, "potvrdio da su vlasti Srbije zadovoljile kriterijume u vezi sa ukidanjem restrikcija uvedenih po Sekciji 576 istog Akta".

Pauel je svoju odluku preneo Kongresu, kao što je predviđeno zakonom o pitanju nastavka američke pomoći Srbiji i Crnoj Gori. Američka pomoć SCG, prema najavi američkih zvaničnika, ove godine bi trebalo da iznosi oko 110 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.