Patrijarh nastavlja posetu Zagrebu: Za lepši suživot

Izvor: Glas javnosti, 08.Jun.2012, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh nastavlja posetu Zagrebu: Za lepši suživot

ZAGREB - Srpski patrijarh Irinej nastavlja danas posetu Hrvatskoj i očekuje da će njegovi susreti u Zagrebu doprineti da se sagrade mostove između dva bliska naroda - Srba i Hrvata.

Predstavnici vlasti u Zagrebu i Srba u Hrvatskoj slažu se da poseta srpskog patrijarha predstavlja iskorak u razvoju dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske.

Patrijarh će danas razgovarati sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Božanićem, a najavljen je i susret s predsednikom Ivom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

Sinoć, patrijarh je prisustvovao svečanoj akademiji povodom otvaranja nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.

"Koliko smo vremena živeli zajedno i prve smo komšije, pozvani smo da gradimo suživot lepši i sadržajniji", rekao je patrijarh novinarima posle te akademije, kojoj su prisustvovali i članovi Svetog arhijerejskog sinoda, predstavnici Srba u Hrvatskoj, ministri i diplomatski predstavnici.

Patrijarh je istakao da je njegova poseta Hrvatskoj "vođena pre svega našim narodom pravoslavnim", ali da će sa članovima Sinoda razgovarati i s predstavnicima Katoličke crkve i drugim ličnostima u Zagrebu.

Po mišljenju srpskog patrijarha, međunacionalni odnosi se normalizuju.

"Nadamo se da je svaki kontakt među crkvama koristan i da stvara raspoloženje koje uspostavlja dobre odnose između crkava, a od tog kontakta i razvoja odnosa nastaće posledice na odnose naših naroda", rekao je patrijarh.

Hrvatski ministar nauke i obrazovanja Željko Jovanović istakao je da je patrijarhova poseta "dodatni iskorak" u razvijanju dobrosusedskih odnosa između dve zemlje.

"Radujem se da je do posete došlo baš sada", rekao je on i naglasio da je znanje ključno za unapređenje života i u Hrvatskoj i Srbiji.

"Neznanje i predrasude prave probleme, a znanje i obrazovanje vode u bolju kvalitet života svih nas", zaključio je hrvatski ministar posle svečane akademije.

I predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović zadovoljan je posetom. "Kao srpska zajednica zadovoljni smo posetom patrijarha koji je došao na otvaranje pravoslavne gimnazije u Zagrebu, ali i što počinju posete na državnim i duhovnom nivou, što je za nas ohrabrenje. Njegov boravak ovde dovešće do što većeg zbližavanja dveju zemalja", rekao je Stanimirović.

On takođe smatra da je poseta "korak ka uklanjanju jaza" nastalog potezima predsednika Hrvatske i Srbije.

Poseta srpskog patrijarha u vreme kad su "uzavrele emocije" nakon poteza predsednika Hrvatske i Srbije, Iva Josipovića i Tomislava Nikolića, "nije neki kontrateg, ali jeste neki prvi korak ka uklanjanju jaza koji je nastao između dva predsednika zbog izjava i neodlaska na inauguraciju", rekao je Stanimirović i dodao: "U svakom slučaju mogao bi to da ublaži."

Josipović je ranije izjavio da neće doći u Beograd 11. juna, na inauguraciju Nikolića, posle navodne izjave srpskog predsednika koju je preneo "Frankfurter algemajne cajtung" - da je "Vukovar bio srpski grad i da Hrvati nemaju za šta da se vraćaju tamo".

Nikolić je demantovao da je dao bilo kakvu izjavu u kojoj je rekao tako nešto, ističući da je "reč o podloj i podmukloj laži", a Josipović poručio da Nikolić "tek mora da nas uveri da ne nastavlja politiku 90-ih".

Patrijarh Irinej će posetu Hrvatskoj završiti u subotu, kada bi trebao da služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi, u okviru kompleksa gimnazije i duhovnog centra u Zagrebu.

Nastava u tom kompleksu odvija od početka ove školske godine, dok je do tada gimnazija, koja je počela s radom u školskoj godini 2005/2006. imala prostore u centru grada.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.