Izvor: B92, 10.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paten u Prištini

Priština -- Na početku posete Prištini, Kris Paten se sastao sa predstavnicima srpske zajednice.

On se sastao sa članom predsedništva Skupštine Kosova Oliverom Ivanovićem, šefom poslaničke grupe koalicije "Povratak" Dragišom Krstovićem i savetnikom kosovskog premijera Miloradom Todorovićem.

Nakon sastanka Paten je izjavio da su razgovori bili konstruktivni i da je u njima ukazano na najbitnije probleme srpske zajednice na Kosovu : "Imao sam dobar sastanak. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oni su bili iskreni i otvoreni za saradnju. I ja sam želeo da se upoznam sa njihovom zabrinutošću oko rekonstrukcije, ali i sa realnim naporima da se od Kosova napravi multietničko društvo", rekao je Paten.

Član predsedništva Kosova Oliver Ivanović izjavio je da je decentralitacija Kosova bila jedna od tema sastanka, o kojoj se razgovaralo kao o nečemu što je neophodno: " Mislim da srpska zajednica nema šanse da se održi ukoliko kroz funkcionalnu lokalnu samoupravu ne bude imala priliku da dođe do lokalnih institucija i da u tim institucijama štiti svoje vitalne interese. Decentralizacija nije ekskluzivni zahtev jedne etničke grupe, ona bi trebalo da bude zahtev svih koji ovde žive. Mislim da bi i Albanci i ostale etničke grupe i Srbi zajedno morali da rade na tom projektu, s tim da mi imamo jedan interes više, a to je bezbednost", rekao je Ivanović u izjavi za B92.

Evropski komesar Kris Paten izjavio je u Prištini da nasilje koje se na Kosovu dogodilo 17. marta predstavlja strašan i sraman događaj, koji je naneo štetu ugledu pokrajine. Paten je na konferenciji za novinare, posle susreta sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se odredjen broj krivaca za martovsko nasilje sada nalazi u zatvoru.

On je ocenio i da je pozitivno to što su napravljeni planovi za obnovu kuća i škola u pokrajini i što je rekonstrukcija počela. Rekonstrukcija i obnova jedan je od tačaka standarda koje treba ispuniti, jer bez ispunjavanja standarda nema ni ulaska u EU, naglasio je evropski komesar.

Rugova je rekao da je tokom susreta ocenjeno da je na Kosovu počela normalizacija stanja. Rugova je izrazio očekivanje da će izbori u pokrajini ove godine biti održani u stabilnom kosovskom društvu koje će imati stabilne institucije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.