Izvor: B92, 20.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paten: Najvažnije su reforme u zemljama Balkana

Porto Karas -- Evropski komesar za međunarodne odnose Kris Paten izjavio je u petak da i on lično podržava uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u EU u nekom budućem trenutku kada te zemlje izvedu duboke reforme koje Brisel tek očekuje. Na konferenciji za štampu tokom smaita EU u letovalištu Porto Karas na poluostrvu Halkidiki, Paten je rekao da je EU do sada uložila u Balkan sedam milijardi evra, a samo u sadašnjem budžetskom periodu, do kraja 2006. ulaže ukupno 4,6 milijardi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čemu će pridodati još nešto više od 200 miliona, u okviru regionalnog programa CARDS.

Paten je rekao da je za Balkan najbitnije da su oružani sukobi završeni, ocenio je da su u svim zemljama demokratske vlade i da sve imaju privredni rast, i upozorio da zemlje tog regiona nedovoljno koriste trgovinske povoljnosti koje im je EU dala još 2000. godine. Govoreći o sutrašnjem "Samitu EU-Zapadni Balkan" koji će se održati dan posle završetka samita EU, Paten je rekao da je cilj da se pokaže da proces stabilizacije i povezivanja zemalja Zapadnog Balkana sa EU vodi članstvu u Uniji. Međutim, komesar je izbegao da odgovori na niz pitanja o tome u kojem bi roku Zapadni Balkan mogao biti deo EU jer to "u potpunosti zavisi od samih zemalja regiona" i rekao da 1990. datum nisu imale ni zemlje Srednje Evrope koje su aprila i formalno postale članice Unije.

Paten je izjavio da je sutrašnji evro-balkanski sastanak prilika za susret političkih zvaničnika Albanaca i Srba. Na pitanja o pritisku SAD da zemlje Balkana prihvate izuzimanje Amerikanaca iz nadležnosti novog Međunarodnog krivičnog suda s jedne strane, i pritiska EU s druge da ne prihvate američki zahtev, Paten je odgovorio da "prihvatanje stava EU ne mora biti anti-američko", ali nije to i konkretno objasnio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.