Pastor: Vojvodina bez ministra

Izvor: B92, 08.Mar.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Vojvodina bez ministra

Beograd -- Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor upitao tokom rasprave u parlamentu zašto u rekonstruisanoj Vladi nema nijednog ministra iz Vojvodine.

On je izjavio da će SVM podržati zakone o ministarstvima i o vladi, jer je politička stabilnost na prvom mestu.

U raspravi o vladinim predlozima izmena zakona o vladi i o ministarstvima, Pastor je naveo da je zaprepašćen da u novoj vladi neće biti niko iz Vojvodine i upitao da li to znači da u pokrajini niko nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dovoljno stručan i dostojan da bude ministar u vladi.

Odgovarajući na dobacivanja poslanika da je zaboravio na ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, Pastor je kazao da nije, ali da u njegovoj zvaničnoj biografiji stoji da je rođen u Beogradu, gde i živi, i zaključio da se "ni po čemu ne vidi da je sa teritorije AP Vojvodine".

"Zato apelujem na premijera da promeni tu odluku i predlažemo da razmisli o tome da li je to u redu", kazao je Pastor.

On je rekao da je za Savez vojvođanskih Mađara politička stabilnost najbitnija i izrazio nadu da će vlada nakon rekonstrukcije biti u stanju da uradi ono što je obećala i da izvrši sve zadatke koji su postavljeni kao preduslovi za sticanje kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.

"Sa čuđenjem smo prethodnih meseci pratili međustranačke obračune unutar vladajuće koalicije. Zbog toga smo srećni što imamo predloge zakona o ministarstvima i o vladi i nadamo se da se vladajuća koalicija neće baviti unutrašnjim sukobima već će raditi svoj posao", rekao je Pastor.

Pastor je kazao da se SVM zalaže za donošenje zakona o restituciji, o izvoru prihoda na teritoriji AP Vojvodine i o javnoj svojini, kojima bi, prema njegovim rečima, Vojvodina dobila nazad svoju imovinu.

Za predloženo smanjenje broja ministarstava, Pastor je kazao da to "nije ekstremno značajno" i dodao da je to, pre svega, demagoško pitanje.

Prema njegovim rečima, predložene izmene Zakona o ministarstvima sadrže niz nelogičnosti.

"Nije nam jasno zašto će i u budućnosti postojati Ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Ne kažem to jer ne poštujemo Ustav i ne znamo šta u njemu piše, ali treba imati u vidu da je poslednjih meseci, i od samog formiranja ove vlade sve nadležnosti u vezi sa Kosovom rešavalo Ministarstvo spoljnih poslova", kazao je Pastor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.