Pastor: Statut Vojvodine do kraja maja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Statut Vojvodine do kraja maja

BEOGRAD - Šef poslaničkog kluba manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je danas da nema nikakvih smetnji da se Predlog zakona o nadležnostima Vojvodine nađe na prvoj narednoj sednici Vlade Srbije i da Statut te pokrajine bude usvojen do kraja maja.

Pastor je u intervjuu Tanjugu odbacio primedbe opozicije koje su, kaže, slobodno tumačile pojedine odredbe Statuta.

"Nijedna ozbiljna stranka ili organizacija u Vojvodini ne zalaže se za otcepljenje te >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokrajine, samo želimo da teritorijalna autonomija, kao svugde u Evropi, podrazumeva imovinu, izvorne prihode i nadležnosti", kazao je Pastor.

On je dodao da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj opštine, gradovi i pokrajina nemaju svoju imovinu, pa ne mogu da brinu o privrednim interesima niti da otvaraju nova radna mesta.

Građani Vojvodine, ali i cele Srbije, mogu imati probleme zbog takve situacije, jer bez decentralizacije, regionalizacije i rešavanja tih problema Srbija ne može biti članica EU, a na putu ka decentralizaciji usvajanje Statuta je prvi korak, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, za nedonošenje Statuta Vojvodine nije kriva samo Skupština Srbije, koja nije ispoštovala rok za njegovo usvajanje propisan Ustavnim zakonom, već i Vlada Srbije koja parlamentu još nije dostavila Predlog zakona o nadležnostima Vojvodine.

"Najveću odgovornost za neusvajanje Statuta ima Demokratska stranka kao stožer koalicije i na republičkom i na pokrajinskom nivou, i danas nemamo statut zbog različitog mišljenja funkcionera te stranke u Novom Sadu i Beogradu", ocenio je Pastor i dodao da deo krivice snose i opozicione stranke koje su slobodno tumačile taj dokument.

Osvrćući se na zahteve pojedinih političkih stranaka za održavanjem izbora, Pastor je ocenio da se na taj način ne može izaći iz sadašnje ekonomske krize, jer bi izbori, kako je rekao, iziskivali dosta novca koga u državnoj kasi nema.

Osim toga, izbori ne bi doneli ništa novo na političkoj sceni i verovatno bi vlast opet formirale iste stranke, jedino bi mogli rešiti spor između radikala i naprednjaka, a time i opstrukciju u parlamentu, ocenio je Pastor.

On je rekao da je saradnja poslaničkih klubova u Skupštini Srbije nedovoljna, kako unutar vladajuće koalicije tako i između opozicionih poslaničkih grupa.

"Očekivali smo da će se atmosfera preseljenjem u Dom Narodne skupštine popraviti, kao i da će se ophođenje poslanika prema tom poslu promeniti - što se nije desilo", kazao je šef poslaničkog kluba manjina.

Sada je, kako je on rekao, situacija u Skupštini interesantna, jer poslanici vise ne govore sa govornice, već sa mesta, i tako što neki govore sedeći a neki stojeći, a nema odredbe koja bi to regulisala, jer je Poslovnik o radu donesen pre preseljenja.

Pastor je naglasio da nisu tačne informacije koje su se pojavile u medijima da su troškovi parlamenta od preseljenja u Dom narodne skupštine udvostručeni, da Srbija ima dve skupštine, kao i da to nije slučaj nigde u Evropi.

On je podsetio da i mađarski parlament ima dve zgrade, jednu reprezentativnu gde se održavaju sednice i drugu gde su poslaničke kancelarije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.