Pastor: Saglasnost na Statut Vojvodine do kraja meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Saglasnost na Statut Vojvodine do kraja meseca

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor ocenio je danas da bi republički parlament do kraja januara trebalo da da saglasnost na Predlog statut Vojvodine.

"Ne vidim nijedan razlog koji bi mogao da objasni kako je moguće da je 14. oktobra pokrajinska skupština usvojila Statut ogromnom većinom, a da te iste stranke opstruišu i dan danas stavljanje na dnevni red potvrđivanje statuta u Skupštini Srbije", kazao je Pastor novinarima u parlamentu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Prema njegovom mišljenju, potvrđivanje Statuta je u interesu svih građana Vojvodine, ali i Srbije, jer je decentralizacija uslov države na putu ka Evropskoj uniji.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija objasnila je da statut Vojvodine ide uz zakon o njegovoj primeni, "koga još niko nije video".

"Ne možemo da se izjašnjavamo o onom što jeste paket prenošenja ustavnih nadležnosti Vojvodine i prem tome sve ostalo su političke kalkulacije", rekla je Kolundžija povodom navoda da u DS dve struje različito gledaju na predloženi statut.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da je neophodno što pre prevazići pravnu prazninu koja je nastala nepostojanjem zakona o sprovođenju statuta Vojvodine.

On je naveo da će ta stranka podržati svaki akt koji Vojvodini donosi dobrobit, istakavši da je ono što je dobro za Vojvodinu dobro i za celu Srbiju.

"Predlog statuta je u najvećoj meri produkt volje DS u Vojvodini i oni će stranačkim kolegama van Vojvodine morati da objasne njegovu važnost", kazao je Čanak, ocenivši da dve struje u DS moraju postići dogovor o tom pitanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.