Pasoši i budžet čekaju kvorum

Izvor: Politika, Beta, 20.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pasoši i budžet čekaju kvorum

Vladajuća koalicija pokušava da vrbuje Rizu Halimija kako bi obezbedila većinu za glasanje, tvrdi Balint Pastor

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi sutra da glasaju o setu pravosudnih zakona i produženju važenja starih pasoša, a predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović uverena je da će sednica biti održana, iako, kako kaže, ne zna da li je postignut dogovor sa Savezom vojvođanskih Mađara. Balint Pastor (SVM) rekao je za „Politiku” da njih još >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << niko nije zvao na bilo kakav dogovor i poručio da ukoliko ne bude povučen zakon o sedištima sudova oni neće učestvovati u kvorumu. Bez četiri poslanika SVM-a vladajuća koalicija može da „uvede” u salu najviše 125 poslanika, što je nedovoljno za odlučivanje. Subotnja sednica odložena je nakon što je nekoliko poslanika javilo predsednici parlamenta da zbog bolesti neće moći da prisustvuje zasedanju.

Predsednica parlamenta očekuje da će „svi oni koji su govorili da će podržati proevropske zakone davati kvorum”, te da će vladajuća koalicija „svakako imati većinu za donošenje zakona”. Ona kaže da će se dogovarati „sa svima do poslednjeg trenutka”. S druge strane, Balint Pastor ne veruje da se do ponedeljka može nešto dogoditi nešto što bi promenilo situaciju. On ističe: „Mi smo mesec i po dana upozoravali da nećemo podržati zakon o sedištima sudova, bili smo i kod Borisa Tadića, razgovarali smo i s Dušanom Petrovićem i ništa se nije dogodilo. Jedino što bi moglo da nas natera da učestvujemo u kvorumu jeste da Demokratska stranka javno kaže da neće glasati za ovaj sporni zakon, da ga povuku, zatim da se zakažu konsultacije, pa da se razgovara i s nama, ali i sa opozicionim strankama, a sve su tražile povlačenje ovoga zakona”. Pastor kaže da ni Riza Halimi, koga je „vladajuća koalicija pokušala da vrbuje kako bi obezbedio kvorum” sigurno neće na to pristati, jer „ni njegov amandman, koji je sličan našem, nije prihvaćen”.

Naš sagovornik ističe da su svi poslanici SVM-a, „hvala Bogu, zdravi”. „Bili smo spremni da radimo i u subotu, spremni smo i za ponedeljak, a od vladajuće koalicije zavisi hoćemo li raditi”.

U vladajućoj koaliciji juče nije bilo mnogo onih koji su bili spremni da kažu, makar, da li su svi njihovi poslanici zdravi ili ih je možda napao neki virus. Nezvanično nam je u dve veće poslaničke grupe rečeno da su svi njihovi poslanici zdravi, niko nije ni bio bolestan, a da je vladajuća koalicija „možda obolela od kvorumitisa”.

Moma Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS-a, rekao je za „Politiku” da je svih pet poslanika ove stranke apsolutno zdravo i orno za rad. Čolaković kaže da očigledno postoji „problem u vladajućoj koaliciji, koja nije bila u stanju da obezbedi kvorum za rad”. On ističe da je pokušao da pozove koalicione partnere da vidi u čemu je problem, ali mu to nije pošlo za rukom. „Nisam uspeo da dođem čak ni do svojih najbliskijih koalicionih partnera, više od 20 puta sam zvao Branka Ružića, šefa poslaničke grupe SPS-a, ali mi se nije javio. Tražio sam i predsednicu parlamenta, ali ni nje nema. To je nedopustivo, sutra ću insistirati da se održe konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa da vidimo šta se događa”.

Balint Pastor tvrdi da se stvara utisak da bi poslanici SVM-a ispali krivi ukoliko ne bi bilo produženo važenje pasoša. On odbacuje takvu vrstu odgovornosti jer, kako je rekao, „sve smo na vreme rekli”. I Moma Čolaković kaže da poslanici SVM-a nisu krivi, niti mogu biti: „Kriva je isključivo vladajuća koalicija i stranke koje je čine i to, redom po veličini – DS, G17 plus, SPS i tako dalje”.

Narodnjaci i radikali, takođe, neće obezbediti kvorum, kao ni naprednjaci, tako da vladajućoj koaliciji preostaje da nađe neko rešenje i omogući rad parlamenta, prvo da bi se izglasali zakoni sa prethodne sednice, a zatim da počne nova na kojoj treba raspravljati o budžetu, koji mora biti donet do 29. decembra u ponoć, kada ističe redovno jesenje zasedanje. Predsednica parlamenta uverena je, kako je rekla, da će što se tiče produženja pasoša sve biti u redu, kao i da će budžet biti usvojen na vreme.

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Objašnjenje Dejanovićeve zvuči logično

Kako je za „Politiku” rekao Miodrag Radojević, iz Instituta za političke studije, mala je verovatnoća da se iza odlaganja subotnje sednice krije neko veće neslaganje stranaka vladajuće koalicije.

– Budući da Svetog Nikolu zaista slavi pola Srbije, kako se to kaže, objašnjenje predsednice parlamenta mi zvuči racionalno. S druge strane, verujem da su dani vikenda iskorišćeni za pronalaženje kompromisa među strankama na vlasti o spornim pitanjima – objasnio je Radojević.

-----------------------------------------------------------

DS: Podrška SVM budžetu se ne dovodi u pitanje

Demokratska stranka očekuje da će vladajuća većina sutra uspeti da obezbedi kvorum za nastavak sednice, izjavila je za „Politiku” portparol DS-a Jelena Trivan. Ona je objasnila da postoje različiti scenariji za završetak započete sednice parlamenta, ali da je to „tema za ponedeljak”. DS ne očekuje probleme sa Savezom vojvođanskih Mađara kada je u pitanju glasanje o budžetu.

– Ne sumnjam u to, jer šef SVM je za skupštinskom govornicom rekao da se glasanje poslanika ove stranke za podršku budžetu ne dovodi u pitanje – rekla je Trivanova.

M. A.

-----------------------------------------------------------

DSS: Ko su bolesni poslanici

Demokratska stranka Srbije pozvala je predsednicu parlamenta da obelodani imena poslanika zbog čije bolesti je odloženo glasanje o više zakona, kao i nova sednica na čijem je dnevnom redu budžet za 2009. godinu.

„Važno je da javnost zna koji su poslanici i od čega bolesni, ako zbog toga ne može da se održi sednica. Ukoliko poslanici nisu bolesni, već postoji kriza u vladajućoj koaliciji, onda to treba saopštiti građanima, a ne stalno i iznova se služiti obmanama.”

Beta

-----------------------------------------------------------

LDP: Svi oni vole da slave i krkaju

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je odlaganje sednice Skupštine i činjenica da nema kvoruma za izglasavanje zakona posledica nesposobnosti njihovih predlagača.

- Svi oni vole da slave i krkaju, to je razlog što vladajuća koalicija ne može da obezbedi parlamentarnu većinu. U ponedeljak će se setiti građana tako što će Skupštinu nazvati crnom rupom, a ona je crna onoliko koliko su je oni takvom napravili - rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, vlada se toliko distancirala od stvarnog života da je izgubila podršku u parlamentu.

- Nema bolesti, osim bolesti koja je posledica neumerenog pića i hrane, koja prati svakog od njih jer su odlučili da na Svetog Nikolu ne rade, kao da ga baš svi oni slave - istakao je predsednik LDP-a.

Beta

-----------------------------------------------------------

Sreda poslednji rok za pasoše

Skupština Srbije bi trebalo najkasnije do srede, 24. decembra, da usvoji predložene izmene Zakona o putnim ispravama kako bi taj zakon stupio na snagu do kraja godine. Time bi se produžilo važenje starih pasoša i omogućilo da građani koji planiraju da novogodišnje praznike provedu van zemlje otputuju sa starim pasošima, kao i da u Srbiju dođu njeni državljani koji žive u inostranstvu.

Izmenama Zakona o putnim ispravama predviđeno je da one stupe na snagu osmog dana po objavljivanju u „Službenom glasniku”.

Beta

[objavljeno: 21/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.