Izvor: B92, 06.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paskaš penzionisan, Jokić imenovan

Beograd -- Kako saznaje B92, na sednici Vrhovnog saveta odbrane, penzionisan je general Dragan Paskaš načelnik Genralštaba VSCG.

U skladu sa dosadašnjom praksom organizacijsko-mobilizacijskih promena i objektivnim kriterijumima podmlađivanja vojnog kadra, Vrhovni savet odbrane doneo je odluku o penzionisanju svih generala i admirala, rođenih 1952. godine i ranije. Shodno tome, Savet je odlučio da penzioniše dosadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske SCG, general-potpukovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dragana Paskaša

Penzionisani su i viceadmiral Mihailo Žarković, general-majori Svetko Kovač, Vladimir Pejak, Dobrosav Radovanović, Božimir Pilčević i kontraadmiral Slobodan Rajčević.

Za novog načelnika Generalštaba Vojske SCG Vrhovni savet odbrane imenovao je general-majora Ljubišu Jokića. Vrhovni savet odbrane je doneo odluku o unapređenju general-majora Ljubiše Jokića u čin general-potpukovnika, a pukovnike Zdravka Ponoša i Dragana Kolundžiju je unapredio u čin general-majora.

Kako je saopšteno, odluka o penzionisanjima je doneta "u skladu sa dosadašnjom praksom organizacijsko-mobilizacijskih promena i objektivnim kriterijumima podmlađivanja vojnog kadra".

Podsetimo poslednjih nedelja iz Podgorice je zahtevana odgovornost Dragana Paskaša zbog postavljanje limene crkve na planinu Rumiju uz pomoć vojnog helikoptera.

Ljubiša Jokić, novi načelnik Generalštaba koji je danas unapređen iz čina general majora u čin general potpukovnika, bio je komanadant avijacijske brigade, vojnog aerodroma Golubovci kod Podgorice, zatim sekretar Vrhovnog saveta odbrane a potom i pomoćnik ministra odbrane.

Novi zamenik načelnika Zdravko Ponoš koji je danas unapređen u generalski čin, između ostalog radio i u upravi za elektronska izviđanja i protivelektronska dejstva, a poslednje 3 godine proveo je u ministarstvu odbrane u sektorima za međunarodnu vojnu saradnju.

Podsetimo, Uprava za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva se između ostalog bavila tokom 2000. i ometanjem domaćih nezavisnih medija, zbog čega je ANEM podneo krivičnu prijavu.

Ponoš za B92 objašnjava da je tada radio kao referent za razvoj i opremanje: "Ne da nisam učestvovao u ometanju medija nego sam odbio čak da učestvujem u izradi Vojne TV koju je u to vreme pokrenuo general Pavković a možete da pretpostavite kako je to moglo da se odrazi na moju karijeru i kakve sam probleme mogao da imam".

Inače, Ministarstvo odbrane obavestilo je Vrhovni savet da su nadležne službe "potpuno angažovane u, kako se navodi, isključenju svake mogućnosti da se Ratko Mladić krije u vojnim objektima ili da ga bilo koji deo aktivne vojske štiti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.