Izvor: B92, 04.Maj.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paskaš kažnjen sa 15.000 dinara

Beograd -- Nekadašnji načelnik Generalštaba vojske SCG Dragan Paskaš kažnjen je sa 15.000 dinara zbog neodazivanja pozivu suda da svedoči na suđenju za aferu "pancir".

Sudija Dragan Mirković izrekao je novčanu kaznu Paskašu pošto nije opravdao svoj izostanak, zbog čega je današnje suđenje moralo da se odloži za 1. jul. Optuženi za aferu "pancir" su: nekadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić i dvojica oficira vojske SCG Jovica Vučković i Milun Kokanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sudija Mirković saopštio je da su Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije oslobodili sve svedoke obaveze čuvanja državne i vojne tajne, što je Davinić zatražio na prethodnom pretresu.

Sudija je najavio da će iz narednih pretresa, kada svedoci budu iznosili poverljive podatke, isključiti javnost sa suđenja.

Davinić, general-major Kokanović i pukovnik Vučković terete se da su zloupotrebili službeni položaj sklapanjem ugovora štetnog po državu, vrednog 176 miliona evra, između firme za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" i Vojske SCG 2005. godine.

Povodom spornih ugovora, Republičko javno pravobranilaštvo podnelo je Trgovinskom sudu u Beogradu tužbu za poništenje ugovora, ali je sud tužbeni zahtev odbio kao neosnovan i prvostepenom presudom sud je obavezao državu da ispuni ugovor o kupovini opreme, tj. da preuzme opremu i firmi čiji je vlasnik Mile Dragić plati 176 miliona evra.

Odbijajuća presuda, koja je doneta prošle godine, nije još pravosnažna, pošto je javno pravobranilaštvo uložilo žalbu Višem trgovinskom sudu, u kojoj navode da će drugostepena presuda biti doneta u narednih par dana.

Okružno javno tužilaštvo tereti Davinića da je iskorišćavanjem službenog položaja, vlasniku preduzeća "Mile Dragić" pribavio korist u vidu dobijanja posla snabdevanja Vojske SCG vojnom opremom: 60.000 šlemova i isto toliko zaštitnih prsluka, u ukupnoj vrednosti od 176 miliona evra, na osnovu dva ugovora o kupovini zaštitne balističke opreme, koji nisu u interesu državne zajednice.

U optužnici se dalje navodi da o tom poslu nije obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Paskaša, koji o tome ništa nije znao, da je nabavka u količini i vrednosti bila izrazito u neskladu s potrebama vojske i finansijskim mogućnostima države, da za nju nije bilo finansijskih sredstava i da nije prošla neophodnu proceduru.

Navodi se i da je načelniku Sektora za materijalne resurse, drugooptuženom Kokanoviću, naredio da zaključi sporne ugovore, što je ovaj i uradio, naredivši svom podređenom pukovniku Milovanu Andriću da potpiše ugovore sa Dragićem.

Ugovori su potpisani 25. avgusta 2005. godine, ali ih je Savet ministara SCG poništio ubrzo po izbijanju afere.

Iznoseći svoju odbranu, Davinić je odbacio sve navode optužnice, navodeći da su ugovori zaključeni između Vojske SCG i firme "Mile Dragić" bili "rezultat višemesečnog rada i razmatranja u vojsci i političkim strukturama, kao i da je ceo taj slučaj ispolitizovan".

"Savet ministara SCG, vrh vlasti u Srbiji, kao i Vrhovni savet odbrane podržali su namere vojske za nabavku vojne opreme, što se pokazalo i vršenjem pritiska na Ministarstvo finansija da odblokira prodaju vojne imovine iz koje je bilo planirano finansiranje kupovine", rekao je Davinić.

I Kokanović i Vučković su negirali krivicu i odgovornost za dela koja im stavljaju na teret.

Postupak protiv vlasnika istoimene firme Mileta Dragića je razdvojen na početku suđenja i prosleđen Opštinskom sudu u Zrenjaninu.

Prema stavu sudskog veća Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, ta krivična dela po mestu izvršenja, kao i zbog toga što Dragić nema status vojnog lica, ni mesno ni funkcionalno ne spadaju u nadležnost Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.