Izvor: B92, 08.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašiću osam godina zatvora

Beograd -- Zdravko Pašić je osuđen na na osam godina zatvora zbog ubistva lekara Dragutina Krušića u hrvatskom mestu Slunj 1991. godine.

Predsedavajući Sudskog veća Snežana Garotić je, obrazlažući presudu, rekla da je na sudu utvrđeno da je Pašić kao pripadnik lokalne policije u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini, a u dogovoru sa Milanom Grubješićem u noći između 22. i 23. decembra 1991. godine ubio Krušića, lekara Doma zdravlja u Slunju.

Pod izgovorom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da treba da ukaže medicinsku pomoć većem broju ranjenika u susednom Cetingradu, oni su lekara izveli iz Doma zdravlja, a zatim je Pašić pucao u njega i zajedno sa Grubješićem naneo mu više prostrelih rana od kojih je preminuo, kazala je Garotićeva.

Prema njenim rečima, sud nije prihvatio iskaz Pašića da je bio na licu mesta, ali da nije pucao, već je prihvatio iskaz zaštićenog svedoka "A", koji je bio očevidac ubistva i koji je posvedočio da su pucali Pašić i Grubješić.

Prilikom odmeravanja kazne, kazala je Garotićeva, sud je uzeo u obzir izjave svedoka da je doktor bio izuzetno posvećen poslu, a da su otežavajuće okolnosti na strani Pašića i njegova tvrdnja da je Krušić lečio i njegove roditelje.

U završnoj reči na suđenju Zdravku Pašiću, optuženom za ubistvo lekara Dragutina Kušića u mestu Slunj u Hrvatskoj 1991. godine, tužilac je danas tvrdio da je dokazana krivica optuženog, dok je odbrana te tvrdnje odbacila.

Županijski sud u Karlovcu osudio je 2001. godine u odsustvu Pašića na 12 godina zatvora, a na istu kaznu osuđen je i Grubješić.

Na današnjem glavnom pretresu u Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Veselin Mrdak u svojoj završnoj reči naveo je da se "na osnovu izvedenih materijalnih dokaza, a i saslušanih svedoka, može zaključiti da je Pašić izvršio krivično delo za koje tereti".

Mrdak je kazao da je dokazano da je Krušić izveden iz Doma zdravlja, odveden u gostionu i na stepeništu ubijen, da je na njega Pašić pucao iz automatske puške, a Grubješić iz pištolja.

Kako je kazao tužilac, u ovom krivičnom procesu saslušano je oko deset svedoka, od toga troje su imali status zaštićenih svedoka, ukazavši da je jedini očevidac ubistva, svedok "A", na "jasan, ubedljiv i odlučan način ispričao šta je video".

Taj je svedok, podsetio je Mrdak, ispričao da je bio u kolima sa Grubješićem i Pašićem, da je video da su njih dvojica pucali u Krušića, da je Grubješić zatim uzeo doktorovu torbu i da su se vratili u Dom zdravlja.

Prema rečima tužioca, ovaj iskaz potvrdio je zaštićeni svedok "B", pa je na osnovu i drugih izvedenih dokaza nesporno utvrđeno da je Pašić pucao u Krušića.

Jedan od Pašićevih branilaca, advokat Mirko Đorđević je u svojoj završnoj reči kazao da krivica njegovog branjenika nije dokazana i zatražio oslobađajuću presudu.

Prema mišljenju Đorđevića, oslobađajuća presuda je "jedino pravna presuda, jer iz celokupnih spisa predmeta proizilazi da iz političkih potreba Pašića treba osuditi".

Jedan od branilaca, advokat Goran Petronijević je u završnoj reči osporio pravnu kvalifikaciju krivičnog dela, ali i mogućnost da su na zakonit način pribavljeni određeni pismeni dokazi, pa i iskazi nekih svedoka, smatrajući da se na takvim dokazima ne može zasnivati presuda.

Petronijević smatra da "sudska odluka može biti samo oslobađajuća presuda jer nema ni jednog kvalitetnog dokaza koji bi potvrdio navode optužnice".

Optuženi Pašić je u završnoj reči negirao da je pucao u Krušića, smatrajući da je "optužnica sastavljena jedino na osnovu iskaza svedoka "A"", čiju tačnost je osporavao, tvrdeći da doktora nije poznavao, niti imao razloga da ga ubije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pašiću osam godina zatvora za ubistvo lekara

Izvor: Mondo, 08.Jul.2008

Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je Zdravka Pašića u utorak na kaznu zatvora u trajanju od osam godina zbog ubistva lekara Dragutina Krušića u mestu Slunj u Hrvatskoj, decembra 1991. godine.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.