Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partnerstvo nije u vezi s Kosovom

Brisel, Beograd -- Jap de Hop Shefer izjavio je da ni na koji način ne bi dovodio u vezu ulazak Srbije u Partnerstvo za mir s Kosovom.

Generalni sekretar NATO-a podvukao je da NATO očekuje i odgovoran i "konstruktivan" prilaz Srbije predlogu o statusu Kosova kad ga bude izneo izaslanik UN Marti Ahtisari.

Zamoljen da se osvrne na izjavu srpske vlade da ulazak Srbija u integrativne procese znači da to čini "svojom celovitom teritorijom", što bi značilo da je to slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i s Partnerstvom za mir, Shefer je uzvratio da "ne želi da opterećuje veoma pozitivnu odluku saveznika u Rigi tom vrstom elemenata".

"Najpre, predsednik Tadić je u tom pogledu bio savršeno jasan. Ne sme se izvlačiti zaključak da bi odluka iz Rige (o prijemu Srbije u Partnerstvo za mir) mogla u bilo čemu promeniti, na bilo koji način, stav NATO-a prema uslovu saradnje s Haškim sudom", rekao je on i dodao da to znači da akcioni plan srpske vlade za saradnju s Hagom "mora značiti ne samo plan, već akciju."

Prema njegovim rečima, atlantski saveznici "očekuju odgovoran pristup prema razgovorima o statusu, koji vodi Ahtisari, i za koji se mi nadamo da će dovesti do statusa Kosova".

Atlantski saveznici, kazao je Shefer, podržavaju napore Ahisarija i "očekujem da će Srbija na konstruktivan način reagovati na ono što on bude predložio".

Koštunica: U integracijama kao jedinstvena država

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je da se "ne sme prevideti činjenica da Srbija u međunarodne integrativne procese ulazi kao jedinstvena država, sa međunarodno priznatim granicama i da se Kosovo i Metohija nalaze unutar naših granica, kao neotuđiv deo Srbije". Kako se navodi u izjavi Koštunice za agenciju Beta, "sve međunarodne organizacije moraju u potpunosti računati na ovaj i jasan i prirodan stav Srbije".

Prema njegovim rečima, to znači i da rešenja za Kosovo i Metohiju mogu biti različita, ali da uvek moraju biti saglasna ustavu Srbije, pa time i Povelji UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.