Izvor: B92, 15.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarna kriza u Poljskoj

Varšava -- Predsednik privremene poljske Vlade Marek Belka u petak je podneo formalnu ostavku šefu države.

Belka je ostavku podneo posle odluke Parlamenta da njegovom kabinetu ne da poverenje, što prema poljskom Ustavu znači da će on i njegovi saradnici vršiti dužnost premijera i članova Vlade dok se ne razreši sadašnja parlamentarna kriza.

Belku očekuju još dva pokušaja da osvoji poverenje Parlamenta. Ne isključuje se mogućnost da ovu šansu iskoristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neki drugi političar, koji bi pokušao da sastavi novu Vladu. Ukoliko i ovi pokušaji propadnu, predsednik Poljske Aleksander Kvašnjevski biće prinuđen da raspusti Parlament i raspiše prevremene izbore.

Dugotrajna politička kriza, koja je dovela do pada levičarske Vlade Lešeka Milera, paralisala je rad državnih organa u trenutku kada Poljska čini prve korake u Evropskoj uniji. Opozicione partije zahtevaju što hitnije raspisivanje izbora u nadi da će novi Parlament sa desničarskom većinom efikasnije rešavati probleme u vezi sa članstvom u EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.