Parlament o železnici, duplim funkcijama, Kosmetu...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2011, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o železnici, duplim funkcijama, Kosmetu...

BEOGRAD -

Poslanici Skupštine Srbije danas su se posle jednomesečne letnje pauze vratili zakonodavnim obavezama, gde su ih “dočekale” mnogobrojne teme - zakon o železnici, odluka Ustavnog suda o duplim funkcijama, situacija na Kosmetu.

Na sednici se raspravljalo o novim zakonskim rešenjima u oblasti železničkog saobraćaja, za koje ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić veruje da će omogućiti povećanje konkurencije i poboljšanje kvaliteta usluga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a poslanici Saveza vojvođanskih Mađara i Lige socijaldemokrata Vojvodine zatražili su da se tim zakonom Vojvodini obezbede prava nad delom železnice na njenoj teritoriji.

Opozicionari su raspravu iskoristili da ukažu na, kako tvrde, veoma loše stanje u železničkom saobraćaju, a stranke vladajuće većine na neophodnost donošenja predloženih zakonskih rešenja, kako bi železnica bolje funkcionisala i bila konkurentnija.

Mrkonjić: Novim zakonom do boljeg funkcionisanja železnica

Usvajanje predloženog zakona o železnicama omogućiće povećanje konkurencije u toj oblasti i poboljšanje kvaliteta železničkih usluga, izjavio je ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić.

Predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije taj akt, o kome su poslanici započeli raspravu na prvoj sednici posle jednomesečne letnje pauze, Mrkonjić je rekao da je njegovo donošenje potrebno radi usklađivanja sa novim paketom direktiva Evropske unije.

Osnovni ciljevi zakona, prema njegovim rečima, jesu poboljšanje efikasnosti železničkog sistema, stimulisanje njegovog razvoja, kao i njegovo integrisanje u železnički sistem EU.

Mrkonjić je napomenuo da je značajna novina koju predloženi zakon donosi uvođenje Nacionalnog programa železničke infrastrukture koji, na predlog Vlade Srbije, donosi Skupština Srbije i predstavlja planski akt od nacionalnog značaja u oblasti železnice.

Predloženi zakon daje veća ovlašćenja Direkciji za železnice, koja će ubuduće moći da donosi podzakonske propise koji su neophodni za bezbedno i nesmetano obavljanje železničkog saobraćaja.

Mrkonjić je podsetio da je aktuelni zakon o železnicama donet 2005. godine, te da je u toku njegove primene ustanovljeno da je neophodno doneti novi zakon kako bi efikasnije bio obavljan železnički saobraćaj.

Opozicionari su raspravu iskoristili da ukažu na, kako tvrde, veoma loše stanje u železničkom saobraćaju, a stranke vladajuće većine na neophodnost donošenja predloženih zakonskih rešenja, kako bi srpske železnice bolje funkcionisale i bile konkurentnije.

Džudžević i dalje neće glasati

Poslanik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka Esad Džudžević obelodanio je da i dalje neće glasati i učestvovati u radu parlamenta, iako je dao kvorum za početak današnje sednice.

To će, prema njegovim rečima, biti tako sve dok dva nezavisna tela ne odgovore na pritužbe da je Bošnjacima od 2009. godine onemogućeno korišćenje prava zagarantovanih Ustavom Srbije i zakonima.

Aktuelna tema u republičkom parlamentu bila je i objavljivanje odluke Ustavnog suda u "Službenom glasniku" o nespojivosti funkcija, a parlamentarci izrazili spremnost da ispoštuju takvu odluku.

U parlamentu je komentarisana i odluka Haškog suda da nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića osudi na 27 godina zatvora, pa su predstavnici vladajuće većine izrazili uverenje da će ta prvostepena presuda biti preispitana i da će u drugostepenom postupku biti doneta primerena.

Neka od pitanja brojnih novinara odnosila su se i na državnu politiku prema Kosovu i Metohiji, a odgovor iz vladajuće većine glasio je da je ona jedinstvena, iako postoje različite ideje o rešavanju tog pitanja.

U susret predstojećim izborima, novinare je zanimalo i da li će izborna kampanja uticati na rad najvišeg zakonodavnog tela u zemlji, na šta je iz vladajuće većine stigao odričan odgovor, dok je deo opozicije uveren da će upravo tada doći do izražaja oštra retorika i razlike u vladajućoj koaliciji, a skupštinska sala postati poligon za politička prepucavanja.

U Domu narodne skupštine danas je počela dvodnevna Regionalna konferencija parlamentarnih tela za nadzor bezbednosno-obaveštajnih službi zemalja Jugoistočne Evrope, koja se bavi kontrolom službi bezbednosti i tajnosti podataka.

Sutra o patentima i autorskim pravima

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o predloženom zakonu o železnicama, a rad će nastaviti sutra, kada će poslanici debatovati o druga dva zakona koji su na dnevnom redu tekuće sednice.

Poslanici će tako voditi raspravu u predloženom zakonu o patentima, kao i o izmenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.