Izvor: Politika, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament nije hajd-park

Predstavnici vlasti tvrde da im nije namera da opoziciju spreče da govori, već da rad Narodne skupštine bude efikasniji, u opoziciji veruju da je svaka promena poslovnika za njih restriktivna Milisav Petronijević (SPS), član radne grupe za izradu poslovnika: "Podsetio bih da je u vreme koje sadašnja vlast naziva režimom Slobodana Miloševića u sali moralo u svakom trenutku da bude 126 poslanika i da je svaki poslanik mogao neograničeno dugo da diskutuje o svakoj tački. Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 5. oktobra nekoliko puta je promenjen poslovnik i svaki put smo imali nove restrikcije – ukinut je kvorum za diskusiju, a vlast se ponaša po sistemu 'pričajte vi o čemu hoćete, ali mi imamo 126 glasova i usvojićemo ono što hoćemo'. Poslanici vladajuće koalicije neće čak ni da sede u sali dok se diskutuje, a kamoli da govore. Podsetio bih da je baš DS, kad je biran Tomislav Nikolić za predsednika Skupštine, govorio da je posao opozicije da opstruira rad, pa su to i činili uz maksimalno korišćenje poslovnika. Priča o tome kako treba sve raspraviti u odborima, meni liči na podvalu, jer bi to značilo da bi se plenarna sednica svela na 'dugmetarski posao', samo pritiskaj dugmiće. Ukoliko vladajuća koalicija krene putem restrikcije, neće postići ništa, jer opozicija uvek nađe način za opstrukciju, a biće produbljen jaz između nas."

Zoran Šami (DSS), član radne grupe: "Poslovnik treba menjati, ne da bude restriktivan već tako da obezbedi da se u jednom razumnom vremenu okonča jedna tačka dnevnog reda. Ova skupština je postala Skupština države Srbije, dobila je znatno veći krug nadležnosti, a, s druge strane, naše međunarodne obaveze ne mogu da čekaju, bilo da se radi o Kosmetu, EU, ili samo o ratifikovanju bilateralnih sporazuma. Naravno, neće se ukinuti ničije pravo da izrazi svoje mišljenje o dnevnom redu, ali ne može se dozvoliti ni da Skupština liči na hajd-park, pa da priča ko šta hoće. Što se tiče poslanika vladajuće koalicije, mi govorimo onoliko koliko je potrebno o zakonima, a opozicija koristi poslovnik da priča o svemu i svačemu. Stranke mogu da organizuju tribine, a skupštinska govornica ne može biti mesto za beskrajne priče – u ovom trenutku bih i ja sam mogao da opstruišem rad parlamenta mesec dana."

Aleksandar Vučić (SRS): "Mi od predstavnika DS-a možemo očekivati samo restrikcije, oni znaju samo za restrikcije prema neistomišljenicima. Mislim da im to neće tako lako proći. U prethodnom periodu smo dostigli neke standarde i oni se ne mogu sada menjati. Zna se na kom nivou se razgovara. Ne može se poslanicima uskratiti pravo na reklamiranje poslovnika, a, s druge strane, kad je normalan odnos između vlasti i opozicije, sve se može normalno rešiti. Dakle, opozicija je tu da kritikuje vlast, da ukazuje na negativne pojave, a na vlasti je da svojom širokogrudošću i odnosom prema opoziciji pokaže da to može da funkcioniše. Uvek sve zavisi od vlasti, i to se pokazalo kad je Predrag Marković bio predsednik parlamenta. Bilo je i tada nedostataka, ali s Markovićem je dostignut jedan standard i to se ne može lako rušiti."

Esad Džudžević (KLZS), član radne grupe: "Čini mi se da svi žele da se pronađe balans između prava opozicije na opstrukciju i kritiku vlasti i efikasnosti parlamenta. To je jako teško, ali ja ću se zalagati za pomenuta prava opozicije, ali i za to da budemo efikasniji, zbog potrebe evrointegracija. Koalicija Lista za Sandžak jeste deo vladajuće koalicije, a poslanici vladinih stranaka zaista mnogo manje govore. Takvo ponašanje vuče korene još iz onog saveznog parlamenta, a rezonovalo se da poslanička većina treba što manje da govori kako ne bi, svojim diskusijama, 'pomogla' opoziciji da produžava diskusiju. To je nekad dobro, a nekad loše. Imali smo primer da je opozicija kritikovala budžet, a vladajuća koalicija nije čak htela ni da bude u sali da to sluša – to je loš pristup."

M. Čekerevac

[objavljeno: 28.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.