Izvor: B92, 20.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament nastavlja sa radom u ponedeljak 23. februara

Beograd -- Skupština Srbije završila je za petak raspravu o Predlogu izmena Zakona o izboru predsednika Republike koju je podnela Srpska radikalna stranka, a koji predviđa ukidanje izbornog cenzusa u prvom krugu. Nastavak sednice zakazan je za ponedeljak 23. februara u 10 sati.

Poslanici DSS-a su najavili da će podržati ukidanje cenzusa od 50 odsto kako bi izbori uspeli već u prvom krugu, ali su se tome usprotivili poslanici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poslanici DS-a ocenjuju da je potrebno da ostane cenzus u prvom krugu, imajući u vidu značaj funkcije predsednika Republike.

U mišljenju Vlade Srbije, koje je dostavljeno Skupštini, takođe se ne prihvata predlog za ukidanje cenzusa i ukazuje na odredbu Ustava koja govori o opozivu predsednika, za šta je potrebno da glasa većina od ukupnog broja birača.

Skupština je prethodno završila raspravu o Predlogu izmena Zakona o predsedniku Republike koji je podnela Demokratska stranka Srbije, a kojim se predviđa obaveza za predsednika parlamenta da, ukoliko predsednički izbori ne uspeju, raspiše nove u roku od 60 dana. Poslanici DS-a su za govornicom najavili podršku izmenama zakona koje je predložio DSS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.