Parlament nastavlja rad u utorak

Izvor: S media, 19.Feb.2010, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament nastavlja rad u utorak

Predsednica Skupštine Srbije Slavica DJukić Dejanović izjavila je da parlament započinje prvu sednicu u 2010. godini u utorak, 23. februara, s jednom tačkom dnevnog reda - Predlogom zakona o Narodnoj skupštini.

Djukić Dejanović je navela da očekuje da će rasprava o tom zakonu trajati cele nedelje, jer očekuje da će poslanici na taj zakonski predlog uložiti dosta amandmana.

Prema njenim rečima, sledeća sednica, odnosno redovno prolećno zasedanje parlamenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << počeće 2. marta.

Djukić Dejanović je dodala da će se na dnevnom redu prve sednice parlamenta u okviru prolećnjeg zasedanja, izmedju ostalih, naći carinski zakoni i potvrdjivanje nekoliko bitnih ugovora, ali da će se o dnevnom redu još dogovarati.

Novi predlog zakon o Narodnoj skupštini predvidja niz novina, izmedju ostalog i finansijsku samostalnost najvišeg zakonodavnog tela u državi, obavezu poslanika da posle potvrdjivanja mandata polažu zakletvu, a jedna od njih je i intoniranje državne himne na početku i završetku redovnih zasedanja i postavljanje garde Vojske Srbije ispred ulaza u zgradu parlamenta.

Predlog zakona predvidja da poslanik slobodno raspolaže svojim mandatom u skladu sa Ustavom i zakonom kojim se reguliše izbor narodnih poslanika i da ne može istovremeno da obavlja drugu javnu funkciju ili profesionalnu dužnost koja je nespojiva sa poslaničkom.

Predlagač tog zakona, odnosno 128 poslanika liste "Za evropsku Srbiju", G17 plus, koalicije SPS-JS, poslaničke grupe manjina i PUPS-a, predložili su da on bude donet po hitnom postupku polazeći od Ustavom utvrdjene obaveze da se o parlamentu donese zakon i od činjenice da su zakoni o drugim državnim organima izvršne i sudske vlasti već doneti i uskladjeni sa Ustavom.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.