Izvor: Politika, 14.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parastos za ubijene dečake iz Goraždevca

Napadači koji su ubili dvojicu i ranili još četvoro srpske dece ni posle četiri godine od zločina nisu pronađeni Kosovska Mitrovica – Parastosom u crkvi Svete Bogorodice u Goraždevcu juče je obeležena četvrta godišnjica od ubistva Ivana Jovovića (19) i Pantelije Dakića (12). Oni su, dok su se kupali na reci Bistrici, ubijeni hicima iz "kalašnjikova, a tada su teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Bogdan Bukumirić (14), >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji je bio najteže povređen i šest dana u komi.

Pomenu koji je služio paroh goraždevački otac Jugoslav prisustvovali su rodbina i prijatelji stradalih, ali nije bilo nikoga od političkih predstavnika Srba, Unmika, Kfora ili privremenih kosmetskih institucija.

Kako kažu u pres-službi Kosovske policije u Prištini, istraga o ovom ubistvu u toku je, KPS je formirao grupu istražitelja koji i dalje rade na tom slučaju, ali za sada nema osumnjičenih.

Podsetimo, do masakra nad nevinom srpskom decom došlo je nešto iza podneva, dok su se kupala u reci Bistrici, na oko 500 metara od centra sela. Tada su iz žbunja nepoznati napadači otvorili vatru iz "kalašnjikova" na grupu od pedesetak ljudi u kojoj je bilo oko tridesetoro dece. Meštani sela koji su preživeli ovaj napad izjavili su da su Albanci pucali iz pravca sela Zahać. Tadašnji teroristički napad oštro je osudio čak i SB, a i sve međunarodne institucije i predstavnici koji su bili u mirovnoj misiji na Kosmetu. Iako su se tada čule izjave da će se prevrnuti svaki kamen kako bi se pronašli zločinci ni do danas im nisu na tragu.

Goraždevac je jedna od većih srpskih enklava na teritoriji Kosmeta, a najveća u Metohiji. U tom mestu živi oko 1.000 Srba, dok ih je 1999. u ovom metohijskom selu bilo oko 2000.

B. Radomirović

--------------------------------------------------------------------------

Tadić: Kosmetsko društvo nije spremno za demokratiju

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je juče zabrinutost i najoštrije osudio Unmik i privremene kosovske institucije zbog toga što ubistvo dečaka Ivana Jovovića i Pantelije Dakića, kao i ranjavanje još četvoro dece u Goraždevcu, ni posle četiri godine nije rasvetljeno, a ubice nisu privedene pravdi. "Nedopustivo je da se ni posle četiri godine ne znaju imena ubica koje su ispalile rafal na dečake dok su se kupali na reci. Pozivam lidere Albanaca na Kosovu i Metohiji da se lično angažuju u rasvetljavanju ovog zločina, ali i da spreče širenje ekstremizma u svojim redovima kako bi se prekinulo sa ubistvima, zastrašivanjem, paljenjem kuća i imovine Srba i drugih nealbanaca u pokrajini", poručio je Tadić, a prenela Pres služba predsednika Srbije.

Prema rečima predsednika Tadića, neotkrivanje počinilaca zločina u Goraždevcu još jedan je dokaz da društvo na Kosovu i Metohiji nije spremno da bude demokratsko niti multietničko.

Tadić je podsetio Unmik i privremene institucije u Prištini da je njihova obaveza da osiguraju ličnu bezbednost i slobodu kretanja za sve stanovnike Kosova i Metohije i konstatovao da se položaj Srba u pokrajini suštinski ne poboljšava.

Tanjug

[objavljeno: 14.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.