Parastos deci ubijenoj u Goraždevcu

Izvor: Politika, 13.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parastos deci ubijenoj u Goraždevcu

Goraždevac – Parastosom u Crkvi svete Bogorodice u Goraždevcu juče je obeleženo pet godina od ubistva Ivana Jovovića (19) i Pantelije Dakića (12), uz podsećanje da albanski ekstremisti, koji su na njih pucali iz automatskog oružja, još nisu pronađeni.

Oni su ubijeni u oružanom napadu 13. avgusta 2003. godine, dok su se kupali na Bistrici. U tom napadu teško su ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Parastos su služili jeromonah Ilarion Dečanski i goraždevački sveštenik Jugoslav (Marjanović), a pored roditelja i rođaka ubijenih dečaka i meštana Goraždevca, pomenu na dva seoska groblja prisustvovao je i Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

– Tragedija od pre pet godina se ne sme zaboraviti, a ne smeju se zaboraviti ni drugi zločini kao onaj u Starom Gracku, kada je stradalo 14 srpskih žetelaca, i u Podujevu, gde je od eksplozije bombe koju su podmetnuli albanski teroristi poginulo 11 Srba. Ovo su samo tri simbolična zločina, a bilo ih je mnogo u kojim su žrtve Srbi koji su se našli na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme – kazao je Ivanović apostrofirajući da međunarodna zajednica, „ova koja se danas nalazi ovde, kao i druge misije koje pretenduju da na ovom prostoru održavaju red i mir polažu test”.

– Ili će se jedno potpuno besmisleno etnički motivisan zločin rešiti ili međunarodna zajednica nikada neće dobiti kredibilitet koji traži – kazao je Oliver Ivanović.

Otac ubijenog Pante Dakića, Milosav Dakić je na groblju kazao da „i NATO i Kfor znaju ko je ubica, jer sam im ja poimenice rekao ko je ubio mog sina i Ivana i ko je teško povredio još četvoro nevine dece”. On je rekao da je više puta bio na sastancima sa predstavnicima Kfora u Peći i izričit je u tvrdnji da Kfor zna ko su ubice, koje su na samo kilometar od reke Bistrice.

I otac ubijenog Ivana Jovovića Miloš na seoskom groblju kazao je da ni Kfor, ni Unmik ništa nisu uradili da se zločinci uhvate i privedu pravdi, iako „i oni dobro znaju da su ubice tu iz sela Počešće, znaju im i imena ali ništa ne preduzimaju kako bi se bar malo ublažio bol za nevino stradalom mladošću”. Miloša Jovovića boli i to što niko od predstavnika vlasti u Beogradu nije za ovih pet godina došao da ih poseti, osim Nebojše Čovića i Zorana Živkovića, tadašnjeg premijera, koji su bili na sahrani. Crkvu i seoska groblja juče su obezbeđivale jake snage pripadnika italijanskog Kfora, koji je ovde stacionirani od juna 1999. godine.

Biljana Radomirović

[objavljeno: 14/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.