Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paralelni školski sistem u Gori

Dragaš -- Prosvetari u Gori, na Kosovu, neće više moći da rade po programu iz Srbije, najavio kosovski ministar za obrazovanje Agim Veliu.

Veliu je juče u Dragašu pozvao prosvetne radnike iz Gore da poštuju zakon i obavestio direktore škola o odluci Ministarstva da se više neće tolerisati paralelizam u tamošnjim školama. Predsednik SO Dragaš Halim Šemsedini je rekao da se dosadašnje stanje tolerisalo da se ne bi podizale tenzije.

"Tolerisali smo nastavnike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su radili bez ugovora, ali su oni to zloupotrebili sa željom da u Srbiji dokažu kako ovde nema tolerancije, što nije istina", rekao je Šemsedini, kao i da u opštini Dragaš "vladaju skladni međunacionalni odnosi".

Ministar zdravlja Sadik Idrizi takođe je rekao da je "došao kraj političkim manipulacijama iz Srbije preko obrazovanja učenika u Gori".

"Ovo stanje je stiglo i na pregovore u Beču. Ja sam uspeo da objasnim realno stanje na terenu, iako je bilo protivljenja od strane srpske delegacije. Dosta smo tolerisali, nadali smo se da će proći paket Martija Ahtisarija. To se, međutim, nije desilo, onda se moramo okrenuti zakonu", rekao je Idrizi.

Predsednik Građanske inicijative Gore Murselj Halili nije se složio sa ministrima i zatražio otvaranje fakulteta na južnoslovenskim jezicima.

"Naša deca koja završe preduniverzitetsko obrazovanje mogu samo da čuvaju goveda, pošto ne mogu da se školuju na Kosovu, a ta svedočanstva nigde nisu priznata u regionu", kazao je Halili.

U više osnovnih škola u Gori, kao i u srednjoj školi u Dragašu, oko 1.200 učenika pohađa nastavu po planu i programu iz Srbije, dok oko 160 prosvetnih i pomoćnih radnika platu prima od Ministarstva za obrazovanje iz Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.