Izvor: B92, 16.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraf na vizne olakšice

Beograd, Brisel -- Posle dva odlaganja, danas su predstavnici Srbije i EU parafirali sporazume o viznim olakšicama i readmisiji u Briselu.

Ti sporazumi EU i Srbije treba da budu potpisani na jesen i da krajem godine stupe na snagu. Sporazum je parafiran u sedištu Evropske komisije u Briselu, a paraf na dokument stavili su Tanja Mišćević, direktorka Vladine Kancelarije za pridruživanje, i Žan Luj Brauer, direktor u Evropskoj komisiji.

Sporazumi će, kada budu i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisani, omogućiti velikom broju građana Srbije da, od 1. januara sledeće godine, lakše dobijaju vize za putovanje u zemlje članice Unije. Srbija tako prestaje da bude jedina zemlja u regionu koja nije potpisala taj sporazum sa Briselom.

Pre nego što sporazumi stupe na snagu, biće potrebno da ih overe i političari Unije i Srbije, što se očekuje uskoro. "Pored ovog tehničkog parafiranja, uslediće još jedno, 'političko' parafiranje, koje bi trebalo da se obavi ubrzo, a nakon toga, u septembru, i potpisivanje teksta oba sporazuma, i o viznim olakšicama i o readmisiji", kaže Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za pridruživanje Vlade Srbije.

"Važno je istaknuti da smo insistiranjem na ispunjavanju određenih formi i ovog puta dokazali kapacitet administracije Srbije da na ravnopravnom osnovu pregovara s kolegama iz Evropske komisije", kaže on.

Sporazum o viznim olakšicama omogućiće većem broju građana - studentima, poslovnim ljudima, stručnjacima, novinarima, pa i penzionerima - da od sledeće godine lakše dobijaju vize za putovanje u zemlje Evropske unije.

Osim ubrzane procedure, za pojedine kategorije građana Srbije vize će biti jeftinije nego u drugim zemljama, a za neke i besplatne. "To znači da će svi oni građani koji potpadaju pod određene kategorije imati i brojne olakšice", kaže Majstorović.

"Još uvek naši građani neće moći bez viza da putuju u zemlje EU, ali procedura čekanja i izdavanja viza biće značajno ubrzana, značajno će biti pojednostavljena i procedura podnošenja dokumenata i broj dokumenata", dodaje Majstorović.

Iako su neki mediji objavili da današnje parafiranje Sporazuma o viznim olakšicama praktično znači stavljanje Srbije na tzv. belu šengensku listu, ta informacija nije tačna.

Pre nego što se granice zemalja članica Unije zaista i otvore za građane Srbije, biće neophodno ispuniti niz političkih i tehničkih preduslova, uključujući i rešavanje pitanja pune kontrole srpskih granica, izdavanje novih putnih isprava državljanima Srbije i bolja saradnja sa susedima u borbi protiv ilegalne imigracije u EU.

Na ovo poslednje Srbija se obavezuje danas, parafiranjem Sporazuma o readmisiji, koji podrazumeva da će vlasti preuzeti brigu o svim državljanima Srbije koji će zbog ilegalnog ulaska u Uniju morati da budu vraćeni u svoju zemlju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.