Parada - bolje pun šaržer, nego pun želudac

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2015, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada - "bolje pun šaržer, nego pun želudac"

"Spremni smo i 'nabrijani' ", kažu pripadnici Hrvatske vojske, njih dve i po hiljade pešaka koji uz glomaznu vojnu tehniku ovih dana uvežbavaju demonstraciju oružja posvećenu 20. godišnjici obeležavanje vojno-policijske operacije "Oluja" s početka avgusta 1995. godine u kninskoj krajini. Glavni grad Zagreb danima je već pod posebnim režimom"vojne uprave", umesto tramvaja ulicama voze tenkovi, autobusi se kreću neuobičajenim linijama zaobilazeći haubice, a kupače na gradskim jezerima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bundek i Jarun nadleću MIG-ovi, helikopteri i vatrogasni "kanaderi". Dalmaciju istovremeno gutaju požari, temperatura se opet penje do 40 stepeni, neki delovi Zagreba nenajavljeno ostaju bez struje i vode.

Sve su to sitnice u poređenju sa namerom vojnog i političkog vrha Hrvatske da svoje stanovnike podsete da "Oluja" nipošto nije zaboravljena. Njome se danas ponose i vlast i opozicija, i Crkva i Akademija, vojnici i civili. Samo će retki građanski i mirovni aktivisti, mahom mladi ljudi umorni od života u zemlji koja je, od devedesete godine, impregnirana ratom, politikom, vojskom i policijom, ponos ostaviti po strani. Takvi na gradske fasade Zagreba, duž tenkovskih trasa, lepe plakate s porukom "Rat je gotov, idite kući, na mjestu voljno!".

U gradu pregrejanih uniformi i lako zapaljivih nacionalizama, svaka je takva rečenica kao kap za žednoga u pustinji. Organizatori vojne parade u Zagrebu i centralne proslave godišnjice "Oluje" u Kninu (na čiju je tvrđavu helikopterom već spušten dve tone težak spomenik pokojnom predsedniku Franji Tuđmanu) ne mare mnogo što predstavnici Srba u Hrvatskoj neće biti gosti ovog opštenarodnog slavlja. Neće ih biti ni u Zagrebu, ni u Kninu.

Predsednik Srpskog nacionalnog vijeća dr. Milorad Pupovac ponovio je da će u Vukovar doći uvek, ali u Knin tek kad se tamo bude proslavljala istinska pobeda i slavio mir. Što podrazumeva odavanje počasti svim žrtvama i kažnjavanje krivaca za njihovu smrt i stradanja, a upravo to srpska zajednica radi već godinama, bez obzira na nacionalnost ratom unesrećenih ljudi.

U saradnji sa nevladinom organizacijom "Dokumenta" (Centar za suočavanje s prošlošću), u Zagrebu su nedavno predstavili snimke sa suđenja za ratne zločine za vreme "Oluje" i posle nje u Hagu. U dokumentarnom filmu iz haške sudnice (u kojoj je ova akcija proglašena zločinačkim poduhvatom s ciljem trajnog proterivanja srpskih civila, a njeni neposredni organizatori i izvršioci oslobođeni krivice!) izrazito su groteskno delovali snimci glasa pokojnog predsednika Tuđmana sa čuvenog "Brionskog plenuma" 31. jula 1995. koji ponavlja da se mora pojačati psihološki pritisak na Srbe da se isele iz kninske krajine, dok im "s druge strane, tobože, jamčimo građanska prava, itd. itd".

Cinizam u izgovaranju reči "tobože" i očigledna dosada na licu kojom su rečima "itd. itd" označena ljudska, građanska i nacionalna prava određenih grupa stanovništva Hrvatske, ovih su dana veoma vidljivi u Zagrebu. Vojni analitičari ne taje da je svrha oružane parade novo širenje straha, a politički podsećaju da se time propagira nacionalizam. Nisu retke ni procene da parade toga tipa obično priređuju zemlje trajno spremne za novi lokalni rat u bližem okruženju.

Javna je tajna da Hrvatska vojska ovom paradom namerava da nadmaši onu s kraja prošle godine u Beogradu kojom je proslavljen dan oslobođenja grada od nacističke okupacije oktobra 1944. godine. Kao poseban kuriozitet ističe se da je glavni "eksponat" beogradske parade bio ruski predsednik Vladimir Putin.

A najvažnije na hrvatskoj paradi je to što su s ove smotre oružja prognani svi proizvodi kragujevačke fabrike "Crvena zastava". Neće biti zloglasnih "kalašnjikova" niti municije iz Kragujevca. Zamenila ih je polovna NATO roba koja ne reaguje na "srbijansko streljivo" - jurišna puška VHS NATO kalibra 5,56x45 mm.  Ona ne puca mecima iz Kragujevca, nego onima proizvedenim u Karlovcu kraj  Zagreba.

Veliko je to dostignuće za zemlju koja se ovih dana ironično reklamira sloganom "bolje pun šaržer, nego pun želudac". A kad se se zna da će sve to, barem prema oficijelnim podacima, biti plaćeno minimalno 15 miliona kuna, želudac postaje još manji i tanji. Jer su zbog "manjka finansijskih sredstava" dečja onkološka odeljenja u, recimo, riječkoj bolnici, ostala čak i bez najobičnijeg toplomera. Koji košta 15 kuna, bez obzira na proizvođača.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Privredne reforme iznad svega" Radio-televizije Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.