Pančevo: Mamografski pregled bez uputa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2017, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Mamografski pregled bez uputa

U Južnom Banatu uočava se blagi porast oboljevanja i umiranja od raka dojke. U poslednjih godinu dana obolelo je oko 170 žena, a umrlo 80.

U Pančevu se godišnje registruje između više od 70 slučajeva oboljevanja od raka dojke koji je među ženama vodeća maligna bolest, a posebno zabrinjava podatak da skoro polovina izgubi bitku sa njom. Visoka stopa mortaliteta je usled kasnog otkrivanja malignog tumora, najčešće kada je njegova veličina oko 2 cm sa već postojećim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << metastazama.

Upravo radi ranog otkrivanja ove bolesti Dom zdravlja u Pančevu uključen je u akciju Ministarstva zdravlja "Otvorena vrata za mamografiju" koja omogućava svim ženama starosti od 50 do 69 godina da se jave rendgen dijagnostičkoj službi Doma zdravlja u Pančevu i bez uputa urade mamografski pregled.

U Domu zdravlja kažu da je od 24. oktobra mamografski pregled prošlo oko 200 žena. Ipak, neke od njih tvrde da se puno čeka i sve ide sporo.

Oni koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu odnosno jednog obolelog od karcinoma u porodici imaju dvostruko veći rizik, a ako su u pitanju dva člana onda je petostruko povećan rizik oboljevanja od karcinoma. U tom slučaju žene se već od 35 godine šalju na mamografski pregled, kažu u Domu zdravlja u Pančevu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.