Izvor: B92, 22.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakt stabilnosti: Balkan napreduje ka demokratiji

Brisel -- Predstavnici 26 evropskih zemalja i organizacija su, na završetku dvodnevne parlamentarne konferencije država Pakta stabilnosti jugoistočne Evrope u Briselu, zaključili da je na području Balkana uočljiv napredak ka učvršćenju demokratije, pravne države i tržišne privrede, kao zaloga približavanja evroatlantskim strukturama. Oni su upozoril i da se mora ojačati bitka protiv organizovanog kriminala, kao glavnog zla u regionu. Komesar za međunarodne odnose Evropske komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kris Paten je u izlaganju naglasio važnost procesa stabilizacije i pridruživanja zapadnog Balkana EU, zato što doprinosi regionalnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti i razvoju sa ciljem da se one osposobe za ulazak u redove EU.

Paten je istakao da vođe EU na sastanku sa liderima zemalja zapadnog Balkana, u junu u Solunu, žele da "utvrde prioritete za idućih dvanaest meseci i akcione planove da bi se dalje napredovalo".

Konferenciju su organizovali Evropski parlament, OEBS i Savet Evrope, a među parlamentarcima iz jugoistočne Evrope su bili i poslanici parlamenta Srbije i Crne Gore, Miloš Jevtić i Boro Mijatović. Mijatović je ocenio da se sad na SCG gleda kao na važnog činioca i partnera. On je, kao i praktično svi govornici, ukazao na preku potrebu bitke protiv organizovanog kriminala u celom regionu, upozorivši da je glavno žarište tog zla na Kosovu. Mijatović je podvukao potpunu rešenost vlasti i političke klase u Srbiji da se unište mreže i koreni organizovanog zločina, posebno posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.