Pak: EU očekuje rešenje Haga

Izvor: B92, 20.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pak: EU očekuje rešenje Haga

Doris Pak (Beta)

Beograd -- Evropska unija očekuje od Borisa Tadića da ispuni obećanje i ostvari punu saradnju s Hagom, kaže evropska poslanica Doris Pak.

Predsednik Srbije izjavio je za nemačke medije da bi bilo normalno da Srbija dobije šansu da završi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, pri čemu će puna saradnja s Hagom ostati kao uslov za završetak tih pregovora.

Iako je bilo najava da bi sam čin formiranja nove vlade u Srbiji mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti dovoljan za nastavak prekinutih pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa Briselom, u EU je ipak preovladalo uverenje da se ni novoj vladi ne može verovati na reč, te da će zvaničnici morati da konkretnim akcijama potvrde deklarativnu opredeljenost za ispunjavanje svih preostalih uslova, pre svega za punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Odgovarajući na pitanje našeg novinara da li veruje da će nova vlada, starog premijera, uhapsiti haškog begunca Ratka Mladića, poslanica evropskog parlamenta Doris Pak podseća da je takvo obećanje dao predsednik Srbije.

"Mislim da su bezbednosne službe pod kišobranom predsednika Tadića, a on je uvek govorio da će sarađivati. Sada bi trebao da sarađuje, mi to očekujemo, a ja ne mogu da shvatim da niko nije zaista zainteresovan da Mladića izruči Hagu. Jer ako nije kriv, to može da dokaže, ali ako jeste kriv trebalo bi barem da pomogne da mladi u Srbiji imaju drugačiju budućnost i da ta budućnost počne što pre, jer se gubi vreme. Na njemu je da bude pošteniji nego što jeste, a na političarima da mu pomognu da bude pošten, makar jednom u životu", objašnjava Pakova.

Ipak, analitičari podsećaju da iako je na čelo Saveta za nacionalnu bezbednost, došao predsednik Srbije, podeljenost bezbednosnih službi između DS-a i DSS-a postavlja granice njegovoj moći da objedini i kontroliše njihov rad.

Dogovorom DS-a i DSS-a, Dragan Jočić, iz Haga i Brisela često prozivan zbog nedovoljne saradnje sa Tribunalom, ostao je na čelu policije. Istovremeno, na mestu prvog čoveka BIA-e do daljeg ostaje i Rade Bulatović, čiju je smenu više puta tražila glavna tužiteljka Karla del Ponte.

"Barem polovina te vlade je onaj stari sastav s akojim je EU prekinula pregovora. Čak je i ova druga polovina imala bar u jednom navratu gubitak poverenja u saradnji sa Tribunalom. Treba pokazati jaku plitičku volju i odlučnost da se to dogodi. Naravno, Mladić se ne može uhapsiti ako nije u Srbiji, ali je teško i dokazati da on nije u Srbiji. Kada jednom izgubite poverenje mnogo vam treba da biste to poverenje povratili", kaže izvršni direktor Evropskog instituta za ekonomiju Dragomir Janković.

Podsetimo, osim predsednika Srbije koji je izjavio da na sebe preuzima deo odgovornosti za hapšenje Ratka Mladića, i premijer Vojislav Koštunica izjavio je da će vlada preduzeti sve potrebne aktivnosti da bi se završila saradnja sa Tribunalom, a pregovori sa EU nastavili.

Tokom prošlonedeljne posete Beogradu, evropski komesar za proširenje Oli Ren poručio je srpskim zvaničnicima da samo od njihovih poteza zavisi da li će pregovori biti obnovljeni za nekoliko dana, nedelja ili meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.