Pajtić sa Kirbijem o političkim slobodama

Izvor: Danas, 30.Dec.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić sa Kirbijem o političkim slobodama

Novi Sad - Sa transparentom "Dosta marketinških hapšenja" i bedževima sa istim napisom poslanici DS iz parlamenta Vojvodine juče su protestovali zbog hapšenja svojih stranačkih kolega u policijskoj akciji Rezač. Poslanici su se okupili u holu skupštine uoči početka sednice pokrajinskog parlamenta. Novinarima se obratio šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković rekavši da protest ima za cilj da skrene pažnju javnosti da se "ovih dana dešavaju brojna krivična >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dela, ali da njihovi vinovnici nisu građani, već predstavnici vlasti".

  "Predstavnici vlasti krše zakon tako što ljude hapse, upadaju im u stanove, bez potrebe stavljaju lisice na ruke", rekao je Novaković, dodajući da kršenje zakona predstavljaju i javne najave novih hapšenja. Prema njegovim rečima, svaka najava hapšenja preko medija predstavlja najmanje dva krivična dela - jedno je to što još nijednom u Srbiji nije procesuiran nijedan slučaj curenja informacija", rekao je Novaković. On je podsetio da je i lično prošao kroz "sličnu torturu", da je u medijima 45 dana ranije bilo najavljeno njegovo hapšenje, da je zaista i uhapšen, a da je sada dobio presudu da nije kriv.

Demokratska stranka je juče saopštila i da je njen lider i pokrajinski premijer Bojan Pajtić razgovarao juče sa američkim ambasadorom Majklom Kirbijem, koji je izrazio želju da u Srbiji bude normalna stvar održavanje javnih političkih debata između političkih lidera bez kojih je danas nezamisliv politički proces u SAD. Pajtić je naveo da je opoziciji, a naročito DS skoro potpuno zatvoren pristup javnom TV servisu i drugim medijima.

Reagujući na ovo, vladajuća SNS je u saopštenju pitala Pajtića da li je Kirbiju možda objasnio zašto hapšenje osumnjičenih za kriminal pokušava da prikaže kao nekakav politički progon.

Nekadašnji premijer, sada lider opozicione Nove stranke Zoran Živković održao je pres-konferenciju na kojoj je premijera Aleksandra Vučića pozvao da se ne igra sa institucijama, a novinare da izveštavaju po kodeksu. Živković je, reagujući na napise, da će i on možda biti priveden, naveo da je sve o svom poslovanju objavio na sajtu Nove stranke.

Nema saveza sa Jovanovićem?

Kenan Hajdarević, član Predsedništva LDP, za Danas kaže da su netačne novinske spekulacije da su Bojan Pajtić i Čedomir Jovanović dogovorili predizbornu koaliciju u Vojvodini.

"LDP je formirala savez sa SDS, a cilj tog saveza je okupljanje politički i vrednosno srodne opozicije i pravljenje alternative lošoj vlasti, kao i uspostavljanje ravnoteže na političkoj sceni. Pored nas i SDS, savezu je pristupilo još nekoliko opozicionih stranaka i pokreta, a u narednom periodu očekujemo i dodatno proširenje. Potrebno je napravi što širi savez i što jaču opozicionu opciju i upravo zbog toga sve vreme upućujemo poziv strankama koje dele našu politiku i vrednosti da nam se pridruže. Taj poziv se prvenstveno odnosi na DS. Međutim, medijske spekulacije o tome kako Čedomir Jovanović ima dogovor sa Bojanom Pajtićem o zajedničkom nastupu u Vojvodini su netačne", kaže Hajdarević dodajući da savez LDP-SDS zajedno donosi odluku o svim koalicionim partnerima.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.