Izvor: Politika, 26.Mar.2015, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić i Šutanovac podržavaju Jeremićevu kandidaturu u UN

Srbija ne treba da propusti šansu za učešće u trci za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, smatraju u opoziciji i nevladinom sektoru

Ne postoji nijedan razlog zbog koga Srbija ne bi trebalo da se uključi u trku za mesto generalnog sekretara UN, nepodeljeno je mišljenje većine sagovornika „Politike”, predsednika i visokih funkcionera srpskih opozicionih partija i predstavnika NVO sektora. Zanimljivo je da mnogi od njih, među kojima i oni koji proteklih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu imali nimalo blagonaklon stav prema Vuku Jeremiću, smatraju da Beograd ne može imati boljeg kandidata od njega.

„Bilo bi neodgovorno da se takva prilika propusti”, kaže predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić. Srbija, kako ocenjuje, obavezno mora da iskoristi tu šansu.

„Imati generalnog sekretara predstavlja višestruku ekonomsku i političku korist za svaku zemlju”, ocenjuje Pajtić za „Politiku” i dodaje da je na vlastima da, bez obzira na političku prošlost, podrže onoga ko može da dobije najviše glasova. A ta osoba je, prema njegovom mišljenju, upravo Vuk Jeremić.

„On ima najveću prohodnost s obzirom na poznanstva, iskustvo, uopšte biografiju koju ima. Jeremić ima potencijal da dobije podršku u tom izboru. Uostalom, već je jednom uspeo da se izbori za mesto predsedavajućeg Generalne skupštine”, objašnjava Pajtić.

Pajtićev stranački kolega Dragan Šutanovac, koji je važio za jednog od najvećih Jeremićevih kritičara dok je ovaj bio u Demokratskoj stranci, takođe je mišljenja da bi Srbija trebalo da ima svog kandidata i da je jedini koji ima neke šanse upravo Jeremić.

„Ni on nema preterano velike izglede da pobedi u ovoj trci, ali ipak kao dugogodišnji ministar spoljnih poslova i čovek koji je bio na čelu Generalne skupštine, u odnosu na neke druge kandidate, ima najveće šanse. Bilo bi odlično da Srbija dobije to mesto”, ocenjuje Šutanovac za naš list.

On smatra i da predstavnici vlade moraju da dobro procene da li mogu da se uključe u trku i kakvi su im izgledi jer to podrazumeva zrela diplomatija. Ukoliko se Srbija uključi, to mora da bude, kaže on, iskreno, sa puno snage, energije i s ozbiljnim lobiranjem, a ne tek da bi učestvovala, jer to nije stvar u kojoj se učestvuje reda radi, već da bi Srbija dobila neki konkretan benefit.

„Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg Srbija ne bi imala tu vrstu ambicije”, mišljenja je lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović. Svaka ozbiljna zemlja, kako kaže, to smatra privilegijom i ponaša se odgovorno prema toj šansi.

„Srbija treba da ima kandidata koji će simbolizovati njenu otvorenost prema svetu, spremnost da se menja, čoveka koji će demonstrirati odlučnost u odbrani temeljnih principa Povelje UN, sa jedne strane, i, sa druge strane, osobu koja svetu može da bude značajna zbog iskustva koje poseduje”, smatra Jovanović, ali se, kako ističe, u taj foto-robot ne uklapa Vuk Jeremić.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković se slaže sa stavom da je kandidovanje za ovu funkciju velika šansa za neku zemlju.

„Bilo bi dobro da Srbija ima svog kandidata, bez obzira na to što on možda ne bi prošao glasanje”, smatra Živković i dodaje da država mora imati „adekvatnog kandidata za to mesto”.

Na pitanje da li kao takve vidi Vuka Jeremića ili možda Borisa Tadića, koji je, prema nekim medijskim napisima, takođe zainteresovan za to mesto, Živković odgovara negativno.

„Ne mislim da bi Jeremić ili Tadić bili pravi predstavnici Srbije niti da su kao ličnosti adekvatni za takvo mesto. Pri izboru kandidata treba ponuditi nekoga ko je pravi odraz jedne moderne Srbije, nekoga ko nije zapetljan u svoje lične interese nego ko je pravi autoritet, neko sa kim bi Srbija mogla da se ponosi”, kaže Živković.

Na pitanje šta su Jeremićeve mane, on kaže da nema nameru da se bavi njegovim manama jer je pravo pitanje da li postoje kvaliteti.

„Funkcija predsedavajućeg Generalne skupštine i funkcija generalnog sekretara imaju veze utoliko što su na istoj adresi u Njujorku. Po opisu posla, kapacitetu posla, to su dve potpuno različite funkcije”, ocenjuje predsednik Nove stranke.

Da Srbija treba da učestvuje u ovoj trci, smatra i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

„Uvek treba učestvovati, to je uvek nekakva šansa za zemlju”, kaže Sonja Biserko i dodaje da se u Njujorku spekuliše da bi novi generalni sekretar trebalo da bude žena.

Kakve su šanse da neko uspe, ističe ona, zavisi od kvaliteta samog kandidata, njegovog ličnog integriteta, profesionalnosti, obrazovanja, ali i od političkih okolnosti.

Kada je reč o srpskim pretendentima na ovo mesto, Jeremiću ili eventualno Tadiću, ona kaže da Jeremić ima iskustvo u UN, a Tadić kao predsednik.

„Za tu funkciju se traže sposobnost rukovođenja i diplomatsko iskustvo. Bar je dosad tako bilo”, kaže Sonja Biserko.

Neki od naših sagovornika koji nisu želeli da govore zvanično uglavnom se protive kandidaturi Jeremića. Srbija, kako ocenjuju, nema nikakve izglede da dobije to mesto, jer odluku donose SAD, niti ima kandidata koji bi mogao da se nosi sa kandidatima drugih država. Njihov je stav i da mesto generalnog sekretara ne bi ništa donelo Srbiji, kao što, kako ocenjuju, Beograd nije dobio ništa posebno ni tokom njegovog predsedavanja Generalnoj skupštini.

Stav lidera Socijaldemokratske partije Borisa Tadića juče nismo uspeli da dobijemo. Prema nekim medijskim spekulacijama, koje su demantovali iz njegovog okruženja, Tadić je navodno i sam zainteresovan za mesto naslednika Ban Ki Muna. On navodno pokušava da dobije podršku vlade, putuje po svetu i učestvuje na različitim međunarodnim skupovima i veruje da ima šanse u ovoj trci. Poznavaoci prilika u UN kažu, međutim, da predsednik koji je izgubio izbore poput Tadića nema nikakve šanse da bude izabran za generalnog sekretara UN. A šta sada misli o Jeremiću, koga je svojevremeno lično promovisao i stajao iza mnogih njegovih odluka, Tadić je objasnio u intervjuu za „Nedeljnik”, gde je rekao da „ Šešelj smanjuje prostor šovinistima poput Vuka Jeremića”.

Jelena Cerovina

objavljeno: 26.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.