Pajtić i Liga u klinču zbog vojvođanske imovine

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić i Liga u klinču zbog vojvođanske imovine

Ko je pisao nacrt zakona o javnoj svojini, s kakvim namerama i po čijem nalogu?! Ako to Cvetković sam ne uradi, objaviću imena ljudi iz njegovog kabineta s kojima sam radio na zakonu, poručuje Bojan Kostreš za Danas.

Dva dana nakon što je Bojan Kostreš, predsednik radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini, predao nacrt tog akta premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, oštro je reagovao predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, navodeći da uopšte >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne zna šta piše u tom zakonu, a da se "nikada od 2000. godine do danas nije dogodilo da pokrajinska skupština i vlada ne budu čak ni konsultovane o zakonima koji se odnose na funkcionisanje institucija AP Vojvodine".

Kostreš, međutim, tvrdi da je verziju zakona, s kojom ni sam nije zadovoljan, predao na zahtev premijera Cvetkovića i da ne snosi krivicu "ni za čije povređene lične sujete", a posebno nije kriv zbog kvara na vezama između pokrajinske i republičke vlade i loše komunikacije među samim funkcionerima Demokratske stranke.

NVO: Pismo protesta zbog napada na Omladinski centar

Italijani "otcepili" Vojvodinu (FOTO)

Pajtić: Republika ne puni pokrajinski budžet

Kostreš kaže za Danas da ne želi da svu krivicu za predaju nedovršenog nacrta zakona preuzme na sebe i odbija da se o njemu govori kao o samovoljnom, isključivom i nekompetentnom čoveku. „Sve vreme sam bio na vezi s ljudima iz premijerovog kabineta, ali ne želim da saopštim ko su oni. Očekujem da će Cvetković obelodaniti njihova imena. Ukoliko on to, ipak, ne učini, biću prinuđen da javnosti saopštim s kim sam komunicirao pripremajući zakon, i to sve dokumentovano. Imam dokumente i da sam od premijera tražio da mi da još nedelju dana da pre predaje nacrta zakona sazovem radnu grupu, kako bi se svi članovi izjasniti o tekstu, ali da je njegova procena bila da to nije potrebno, a posebno zbog insistiranja Evropske komisije da nacrt zakona što pre uđe u javnu raspravu“, navodi Kostreš, koji je zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Naš sagovornik priznaje da su održana samo dva sastanka radne grupe, ali ističe da je bilo potrebno političko usaglašavanje, budući da članovi grupe nisu imali kapacitet da sami donose tako krupne odluke. Na pitanje zašto su onda uopšte birani za članove radne grupe, Kostreš odgovora da je to dobro pitanje, ali za premijera i njegov kabinet, a ne za njega. On napominje i da tokom ta dva sastanka „Jovica Đukić, član radne grupe i pokrajinski sekretar, nije posebno briljirao“.

Čak i da zakon o javnoj svojini stigne na vreme u republički parlament zajedno sa zakonom o restituciji i da bude usvojen do kraja septembra, postavlja se pitanje hoće li Evropska komisija u svom mišljenju o kandidaturi Srbije za članstvo u EU uzeti u obzir zakone donete posle isteka roka za zaključenje liste obaveza iz Akcionog plana za sticanje statusa kandidata. Laslo Varga, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, kaže da je teško poverovati da će EK mišljenjem, koje će objaviti 12. oktobra, da obuhvati i zakone donete svega desetak dana ranije. Državni zvaničnici, ipak, veruju da će nam Brisel progledati kroz prste, pa čak i da jedan od dva neophodna zakona - o svojini i restituciji - ne bude usvojen u parlamentu. Važno je, tvrde u Nemanjinoj 11, da sporni zakoni budu usvojeni u Vladi Srbije.

(Danas)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.