Izvor: B92, 29.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Cenzus neće biti menjan

Beograd -- Šef Poslaničkog kluba DOS u Skupštini Srbije Bojan Pajtić izjavio je da cenzus za predsedničke izbore "neće biti menjan" i ocenio da će izbori za predsednika Srbije, zakazani za 16. novembar, biti uspešni. Pajtić je rekao da bi promena cenzusa značila "poigravanje institucijama" i dodao da će izbori sigurno uspeti "uz dobro organizovanu kampanju". Prema njegovim rečima, mandat predsedničkog kandidata DOS Dragoljuba Mićunovića, ako bude izabran, "neće trajati nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseci". "Čak, i ako bude donet nov Ustav koji predvida izbor predsednika u Parlamentu, nema razloga da to ponovo ne bude Mićunović", dodao je Pajtić.

Povodom spornih poslaničkih mandata, Pajtić je ocenio da su tu "nastupili sasvim novi momenti", odnosno "grupa poslanika koja pretenduje da dobije mandate obratila se Ustavnom sudu Srbije i on će doneti konačnu odluku". "Mislim da je to dobro rešenje, jer Skupština, po definiciji, nije izvršni organ i nije dužna da izvršava bilo čije odluke. Uostalom, ona je organ u kom bivaju donošene politički motivisane odluke, a i svi njeni odbori po svojoj strukturi faktički preslikavaju Skupštinu. Zato nije bilo prirodno da Skupština reši problem spornih mandata" smatra Pajtić. On je istakao da, i posle vraćanja poslaničkih mandata, većina DOS "apsolutno ne može biti ugrožena". Povodom sporne skupštinske sednice na kojoj su izabrani nov guverner i Savet Narodne banke Srbije, on je precizirao da Poslovnik Skupštine "ne dopušta mogućnost da posle sednice, pogotovo s dva meseca zakašnjenja, bude osporena već doneta odluka". Priznajući da su u javnosti prisutne rezerve oko tog izbora, Pajtić je najavio da će još jednom biti glasano o zapisniku sa sednice i ako zapisnik bude usvojen, to će značiti da je potvrđena i odluka Skupštine. To će, prema njegovim rečima, biti učinjeno na nekoj od prvih sednica Parlamenta u oktobru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.