Pahor u Srbiji: Fabrika i ambasade

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Nov.2010, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor u Srbiji: Fabrika i ambasade

Beograd -- Najveća cinkara na Balkanu vredna 21 milion evra otvorena je u Inđiji, u prisustvu premijera Slovenije i Srbije, Boruta Pahora i Mirka Cvetkovića.

Tokom susreta u Beogradu i Inđiji premijeri Pahor i Cvetković istakli su da odnosi Beograda i Ljubljane nikada nisu bili bolji.

Takođe su podsetili da Srbija uvek može da računa na podršku Slovenije kada su u pitanju evrointegracije.

Pre 20 godina Slovenija je prva istupila iz Jugoslavije, a danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u odnosima Beograda i Ljubljane prisutna druga vrsta retorike.

Premijer Cvetković rekao je da je danas imao priliku da ugosti ličnog prijatelja, ali i premijera iz prijateljske zemlje.

Srbija i Slovenija danas najbolje sarađuju u regionu. Trgovinska razmena je u poslednjih godinu dana značajno porasla, kao broj investicija iz Slovenije.

Na dosadašnjih 1,7 milijardi evra uloženih u Srbiju, Slovenija je dodala još 21 milion izgradnjom fabrike cinka u Inđiji.

Premijer Pahor zadovoljan je zbog još jedne slovenačke investicije u Srbiji.

"Pravimo ekonomske stepenike koji su značajni i za Srbiju i za Sloveniju. Srbija je kao investicioni prostor najznačajniji prostor za investicije Slovenije”, poručio je on.

Da su ekonomski odnosi između Srbije i Slovenije dobri, veruje i premijer Cvetković.

"Slovenija je jedan od najznačajnijih naših ekonomskih partnera. Od bivših jugoslovenskih republika, ona je najveći investitor u našoj zemlji, ali ne samo u odnosu na njih već se ubraja u prvih četiri investitotra”, podsetio je on.

Inđijska cinkara sagrađena je uz pomoć Fonda za promociju investicija u Vojvodini, a od prvog kontakta sa koncernom "Maksim” iz Celja do današnjeg otvaranja, prošlo je pet godina.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da slovenačke kompanije zauzimaju značajno mesto u Vojvodini.

"U ovom trenutku na teritoriji Vojvodine posluje preko 220 stranih kompanija, a slovenačke kompanije zauzimaju izrazito važno i zapaženo mesto. 33 slovenačkih investitora zapošljava preko 7.500 građana”, podsetio je on.

Otvaranju fabrike prisustvovao je i ministar ekonomije Mlađan Dinkić koji je rekao da u Srbiji sve više stranih firmi želi da otvori neki pogon ili fabriku i napomenuo da je ovog leta oko 40 stranih investitora pregovaralo o mogućnostima za ulaganje u našu zemlju, a danas se taj broj popeo na oko 100.

Prema njegovim rečima, Inđija je među opštinama sa najvećim brojem stranih investicija, gde već radi 15 inostranih kompanija, a stopa nezaposlenosti je ispod šest odsto, što je manje od proseka u Evropske unije.

Jednodnevni boravak u Srbiji slovenački premijer iskoristio je da otvori i novu zgradu ambasade u Dositejevoj ulici u Beogradu.

Ambasador Slovenije Franc But izrazio je nadu da će novi prostor ambasade predstavljati most prijateljstva Slovenije i Srbije i dodao da je zgrada preseljena na novu lokaciju zbog racionalnijih uslova.

Diplomatska predstavništva bila su i jedna od tema razgovora zvaničnika dve zemlje, pa je i rešen problem zgrade ambasade u Rimu, ali nije prihvaćen predlog predsednika Tadića da Slovenija i Srbija dele diplomatsko-konzularna predstavništva.

Premijer Pahor kaže da taj predlog nije prihvatljiv za Sloveniju iako, kako kaže, razume zašto je upućen.

"Neophodno je da se realizuje dogovor o sukcesiji postignut 2006. godine na osnovu koga je Sloveniji pripala zgrada ambasade u Rimu. Međutom do sada nije došlo do realizacije tog dogovora zbog finansijskih problema koje ima Beograd”, naveo je on.

Nekadašnja zgrada ambasade SFRJ je na osnovu sporazuma o sukcesiji pripala Sloveniji, ali srpske diplomate se još nisu iselile. Na osnovu današnjeg dogovora preseljenje sledi na jesen sledeće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.