PRVA POBEDA OPOZICIJE U SRBIJI: Dan kada su Đinđić, Drašković i Pešić do nogu potukli Slobu Miloševića! (VIDEO) (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 17.Nov.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVA POBEDA OPOZICIJE U SRBIJI: Dan kada su Đinđić, Drašković i Pešić do nogu potukli Slobu Miloševića! (VIDEO) (FOTO)

Pre tačno 18. godina u Srbiji koalicija "Zajedno" na čelu sa Zoranom Đinđićem, Vukom Draškovićem i Vesnom Pešić izvojevala je pobedu nad listom Slobodana Miloševića

Pre 18. godina opozicija u Srbiji izvojevala je prvu pobedu na izborima od uvođenja višestranačja, a to je uradila koalicija opozicionih partija “Zajedno”, koja je odnela pobedu nad listom SPS-a koju je predvodio Slobodan Milošević!

17.11.1996. godine u drugom krugu lokalnih izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u Srbiji, koalicija opozicionih partija “Zajedno” je pobedila u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. To je bila prva pobeda srpske opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromesečne masovne građanske proteste.

Foto: Profimedia/Corbis

Koalicija Zajedno, poznatija kao koalicija “Za promene – Zajedno!“, bila je politička koalicija centra sastavljena pred izbore 1996. godine, a njoj su pripadale sledeće stranke:

* Srpski pokret obnove (do 1997) – Vuk Drašković

* Demokratska stranka – Zoran Đinđić

* Građanski savez Srbije – Vesna Pešić

* Demokratska stranka Srbije (do 1996, a posle lokalnih izbora 1996. samo u nekim opštinama Srbije) – Vojislav Koštunica

* Demokratski centar – Dragoljub Mićunović

Na saveznim izborima 1996. godine ova koalicija osvojila je 22,2% i 22 poslanika, a na lokalnim izborima 1996. koalicija ostvajuje pobedu na izborima za Skupštinu grada Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada, u većini beogradskih opština i preko 40 opština u Srbiji. Bio je to prvi veliki poraz Slobodana Miloševića u Srbiji.

Pred republičke izbore 1997. godine iz koalicije istupa Srpski pokret obnove izlazi samostalno na izbore dok ostali članovi ove koalicije, sa još 18 stranka organizuju bojkot izbora.

To je bio kraj koalicije, ali uvod u novo okupljanje opozicije u novu koaliciju Demokratska opozicija Srbije 2000. godine koja je i zvanično srušila s vlasti Slobodana Miloševića.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.