PRAUNUKA MILUNKE SAVIĆ O POKLONU MAKRONU: Gepratova poruka na grbu

Izvor: Večernje novosti, 17.Jul.2019, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAUNUKA MILUNKE SAVIĆ O POKLONU MAKRONU: Gepratova poruka na grbu

Dragica Nikolić, praunuka heroine Milunke Savić, o poklonu koji je uručila predsedniku Francuske. Urađen je duborezom u hrastovom drvetu, hteli smo da sve na njemu podseća na Srbiju OZDRAVI sine, Francuska te moli! To piše na pločici iznad grba Srbije koji smo predsedniku Emanuelu Makronu u poklonili u ime potomaka Milunke Savić. Izgovorio ih je baš njoj admiral Emil Geprat dok je obilazio ranjene srpske vojnike u Bizerti. Tada je zahtevao da nju posebno poseti, a kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je video koliko je teško ranjena u glavu, uzeo je za ruku i izgovorio tu rečenicu. Ovako simboliku dara za francuskog predsednika opisuje Dragica Nikolić, unuka Milunkinog brata, umesto kojeg je heroina otišla u borbe prijavivši se kao Milun. Nikolićeva je sa suprugom Živkom i Milunkinim praunucima Milošem i Mladenom Stankovim, unucima njene biološke ćerke Milene, sačekala predsednike Vučića i Makrona na mestu gde počiva "srpska Jovanka Orleanka". - Grb je ručni rad, urađen duborezom u hrastovom drvetu. Želeli smo da sve na njemu podseća na Srbiju, od izbora materijala do natpisa koji nisu samo poruka nas, potomaka Milunke Savić, već i srpskog naroda. Smatrali smo da su te poruke vrlo važne i hteli smo da iskažemo počast predsedniku Francuske, drugom čoveku iz ove zemlje, posle Geprata, koji je pokazao veliko poštovanje prema našoj prabaki. Jer, Geprat je na paradi održanoj u Parizu, povodom desetogodišnjice pobede u Velikom ratu, tražio da se za Milunku sašije bela generalska uniforma, iako je bila samo narednik. Kaže i da su poklon za francuskog predsednika odabrali i o natpisima odlučili još u decembru prošle godine kada je bilo planirano da poseti Srbiju. - Posebno smo bili dirnuti kada smo videli sa koliko pijeteta i poštovanja predsednik Makron prilazi Milunkinom grobu u Aleji velikana. Zbog toga smo bili i ponosni i srećni. Sigurni smo da je to taj kontinuitet poštovanja srpskih žrtava koji u Francuskoj i dan-danas postoji - ponosna je Nikolićeva. DRUGI NATPIS NA drugoj pločici ispod grba Srbije koji smo poklonili predsedniku Makronu piše: "Velikoj Francuskoj, zahvalni potomci Milunke Savić" - otkriva nam Dragica Nikolić. - Tim rečima hteli smo da izrazimo zahvalnost za brigu Francuske ne samo za našu prabaku, već i za ceo naš narod.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

PRAUNUKA MILUNKE SAVIĆ O POKLONU MAKRONU: Gepratova poruka na grbu

Izvor: RTV Pink, 17.Jul.2019

Ozdravi sine, Francuska te moli! To piše na pločici iznad grba Srbije koji smo predsedniku Emanuelu Makronu u poklonili u ime potomaka Milunke Savić. Izgovorio ih je baš njoj admiral Emil Geprat dok je obilazio ranjene srpske vojnike u Bizerti.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.