POSLANICI NASTAVILI RASPRAVU O IZMENAMA U VLADU

Izvor: Kurir, 09.Mar.2011, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLANICI NASTAVILI RASPRAVU O IZMENAMA U VLADU

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu na kojoj raspravljaju o predlozima izmena i dopuna zakona o vladi i zakona o ministarstvima.

U obrazloženju o predloga izmena i dopuna zakona o vladi stoji da je potrebno stvoriti zakonske preduslove koji će omogućiti viši stepen jedinstvenog političkog delovanja Vlade, usklađeniji rad njenih članova i predstavljanja vlade, njene politike i zauzetih stavova u javnosti.

Izmenama zakona predviđa se da predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vlade može da bude i ministar, a da su članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi dužni da poštuju i izvršavaju obavezna uputstva i posebna zaduženja koje im da premijer, shodno programu i politici vlade.

Izmenama zakona se predviđa i da od podnošenja predloga predsednika vlade za razrešenje ministra do odluke Narodne skupštine ministar ne može da vrši svoja ovlašćenja, već njih preuzima član vlade koga predsednik vlade ovlasti.

"Članovi Vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade dužni su da u javnim izjavama i nastupima u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade. Odluku Vlade dužan je da zastupa u javnosti i član vlade koji je glasao protiv nje, ili je bio uzdržan", navodi se u izmenama Zakona o vladi.

Informacije o radu vlade ne mogu da se daju suprotno načinu koji određuje poslovnik Vlade ili tako da ne može da se utvrdi koji član vlade, državni sekretar i direktor posebne organizacije i službe vlade daje informaciju, dodaje se u predlogu zakona.

Zakonom o ministarstvu je predviđeno je da rekonstruisana Vlada Srbije imati 17 ministarstava, a kao razlog za donošenje tog zakona navedena je suštinska potreba da se obezbedi delotvoran i ekonomičan rad izvršne vlasti.

Novim Zakonom o ministarstvima predviđeno je da vlada ima 17, umesto dosadašnja 24 ministarstva.

Posle rekonstrukcije, Vlada će imati ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, pravde, poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, ekonomije i regionalnog razvoja, infrastrukture i energetike, državne uprave, lokalne samouprave i ljudskih i manjinskih prava.

Takođe će imati, ministarstvo prosvete i nauke, omladine i sporta, zdravlja, rada i socijalne politike, životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, kulture, informisanja i informacionog društva, za Kosovo i Metohiju i vera i dijaspore.

Novim Zakonom se ukidaju ministarstva rudarstva i energetike, nauke i tehnološkog razvoja, telekomunikacija i informacionog društva, trgovine i usluga, za ljudska i manjinska prava, za Nacionalni investicioni plan i ministarstvo vera.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.