POLITIČKE POSLEDICE PRESUDE KARADŽIĆU Republika Srpska (još) nije ugrožena

Izvor: Blic, 24.Mar.2016, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLITIČKE POSLEDICE PRESUDE KARADŽIĆU Republika Srpska (još) nije ugrožena

Presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je danas osuđen na 40 godina zatvora u Hagu, nametnula je pitanje eventualne ugroženosti integriteta i suvereniteta Republike Srpske.

Međutim, stručnjaci i javnost ocenjuju da je u pitanju presuda pojedincu, a ne republici, kao i da je i ovim postupkom dokazano da Republika Srpska nije genocidna tvorevina. Tome u prilog govori i deo presude kojim je Karadžić oslobođen optužbi za genocid u sedam opština.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Popov: Presuda jednom čoveku

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže da ni po međunarodnom pravu niti po bilo kom pravu presuda Radovanu Karadžiću ne može da ugrozi RS.

- Ovo je presuda jednom čoveku i odnosi se na konkretnu odgovornost. To može u narednom periodu da bude priča, recimo Milorada Dodika, koji će to tumačiti kao pritisak na RS, ili možda nekoga od Bošnjaka, ali u suštini to ne znači ništa i nema veze sa faktičkim stanjem - kaže Popov.

- Presuda se odnosi na čoveka koji je nosio određenu funkciju. Nije presuda entitetu, i ne može da se dovodi u kontekst da je entitet nastao na genocidnoj tvorevini. Postoji Dejtonski sporazum, načini na koje bi se eventualno ovo pitanje rešavalo - priča Popov.

On ističe da bi Srbija trebalo da povede računa o tome i da ne dozvoli da na presudu Karadžiću gleda u političkom kontekstu.

- Ova presuda će možda privremeno dodatno da doda turbulencije na celu priču, ali ne zadugo - ističe Popov.

Sonja Karadžić: Dokazano da RS nije genocidna tvorevina

Ubrzo nakon presude, oglasila se i ćerka Radovana Karadžića, Sonja Karadžić-Jovićević, koja je izjavila da je Karadžićeva odbrana tokom procesa uspešno dokazala da Republika Srpska nije genocidna tvorevina.

- Prvo poluvreme je završeno, videli smo kako. Republika Srpska definitivno nije genocidna tvorevina i to je najveće dostignuće odbrane Radovana Karadžića u ovoj fazi - rekla je ona za televiziju BN.

Pročitajte još:

- Ne želim u ovom trenutku da ulazim u političko obrazloženje u kom je nadrobljeno sve i svašta što je sramota za ovo sudsko veće, ali želim da kažem da je jasno da pravdi još uvek nije dozvoljeno da vrati povez na oči nakon dve godine silovanja koje se nad njom u Haškom tribunalu vrši - rekla je Sonja Karadžić-Jovičević.

Dodik: Pozicija Republike Srpske se ne dovodi u pitanje

Da Republika Srpska ne može da bude odgovorna za delovanje pojedinca smatra i njen predsednik Milorad Dodik. On je presudu Radovanu Karadžiću u Hagu ocenio kao nepravdu, jer nasuprot tome, kako kaže, niko od onih koji su činili zločine protiv Srba nije odgovarao ni politički ni individualno.

Karadžić je za Radio Beograd izjavio da je nezadovoljstvo prisutno uvek kad je reč o presudama protiv predstavnika političkog i vojnog rukovodstva Srba, te ocenio da napori koje sud u Hagu navodno ulaže da bi doprineo pomirenju ne mogu na taj način da se razumeju. Naprotiv, dodaje, takve presude doprinose samo novim podelama u BiH.

Pročitajte još:

RS, kako je rekao, nema nameru da prihvati bilo kakvo nametanje bilo kog stava koji bi doveo u pitanje poziciju RS ili postavio pitanje njene odgovornosti.

- RS je srpski narod u RS i naravno da su svi oni čija se krivica eventualno utvrdi, krivi po osnovu individualne odgovornosti. To je stvar njihovih ličnih odluka i ne može biti nikakvih posledica za RS - zaključio je Dodik.

Anđelković: Priprema terena za udar na RS

Međutim, ima i onih koji smatraju da je presuda Radovanu Karadžiću priprema terena za novi udar na Republiku Srpsku.

- Presuda Karadžiću ima za cilj da opravda sve ono što su učinili zapadni centri moći koji su izazvali rat na prostorima bivše Jugoslavije. Oni su krivi za rat, oni su gurnuli Jugoslaviju u tragičan raspad, a sada traže krivce. Njihova propagandna verzija je da su krivci Srbi, odnosno srpski lideri, a sada je to moralo da bude potvrđeno osudom Karadžiću - naveo je politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Drugi razlog za ovako drakonsku osudu i unošenje elemenata koji se odnose na genocid je priprema terena za udarac na Republiku Srpsku, jer kao što je Haški tribunal politička institucija koja treba da prekraja istoriju i legalizuje nedela evroatlantskih centara moći, tako isto treba da im i pomogne da završe svoj posao - da na Balkanu do kraja uspostave svoj poredak, koji podrazumeva i centralizaciju BiH, a slabljenje Republike Srpske - naveo je Anđelković.

Pročitajte još:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

POLITIČKE POSLEDICE PRESUDE KARADŽIĆU Republika Srpska ne može biti ugrožena

Izvor: Blic, 24.Mar.2016

Presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je danas osuđen na 40 godina zatvora u Hagu, nametnula je pitanje eventualne ugroženosti integriteta i suvereniteta Republike Srpske...Međutim, stručnjaci i javnost ocenjuju da je u pitanju presuda pojedincu, a ne republici, kao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.