Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIO: Krkobabić nije penzioner

BEOGRAD - Uvidom u evidencije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) utvrđeno je da Milan Krkobabić nije penzioner, niti da je koristio bilo koje pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja, rečeno je danas u PIO fondu.

Milan Krkobabić se u evidencijama fonda pojavljuje kao uredno prijavljen osiguranik, a poslednja prijava osiguranja mu je iz januara 2008. godine, što znači da je u radnom odnosu, objasnila je u izjavi portparol PIO Lelica Timotijević. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ona je dodala da Milana Krkobabića "nema u drugim evidencijama, i da stoga on nije penzioner, niti je koristio bilo koje pravo iz penzijskog i invalidskog osiguranja".

Timotijevićeva je objasnila da penzioneri mogu u pojedinim situacijama da rade, u zavisnosti koju vrstu penzije ostvaruju.

Korisnici invalidskih penzija mogu da rade po ugovoru o delu i da pritom nemaju nikakve smetnje u ostvarivanju svojih prava na invalidsku penziju.

Neki beogradski mediji objavili su danas izjavu generalnog sekretara SRS Aleksandra Vučića da je novoizabrani zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić korisnik invalidske penzije.

Timotijevićeva je kazala da, što se tiče starosnih penzionera, oni mogu da se zaposle i da obavljaju neku samostalnu delatnost i pritom nesmetano da primaju svoju starosnu penziju, a jedini uslov je da se tom prilikom ostvarivanje prava na penziju, kao i u momentu podnošenja zahteva za starosnu penziju, ne uključi u novo osiguranje.

"To novo osiguranje mora da usledi iz statusa lica van osiguranja, odnosno samo kao korisnik penzije može da podnese zahtev", precizirala je ona.

"Porodični penzioneri", odnosno korisnici porodični penzija, ne mogu da stupe u bilo koju vrstu osiguranja i da pritom koriste porodičnu penziju jer se to kosi sa osnovnim principima da pravo na isplatu porodične penzije imaju samo materijalno neobezbeđeni članovi porodice.

Stečeno pravo na porodičnu penziju bi se izgubilo u tom slučaju ako bi se zasnovao bilo kakav radni odnos - po ugovoru o delu, ugovor o radu, ili neki drugi, istakla je Timotijevićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.