Izvor: B92, 19.Nov.2009, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovada: Zaključak o Kosovu neutralan

Moskva -- Predsednik MSP u Hagu Hisaši Ovada izjavio je da savetodavno mišljenje tog suda o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova neće u formi jednoznačnog odgovora.

"Tamo neće biti nedvosmislenog odgovora "da" ili "ne", "za" ili "protiv", biće prosto potrebno čitati ga. Sudije mogu da imaju različita mišljenja,koja se ponekad razlikuju jedno od drugog", rekao je Ovada. On je precizirao da će zaključak suda "biti na 30 stranica" i da će taj dokument biti "prosto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrebno izučavati", prenela je ruska agencija.

Agencija RIA Novosti podseća da je Priština 17. februara 2008. godine jednostrano proglasila nezavisnost Kosova od Srbije i da se Generalna skupština UN, na inicijativu Beograda, obratila Međuanrodnom sudu radi davanja konsultativnog zaključka o tome da li je jednostrani potez Prištine u skladu sa međunarodnim pravom.

Otvorena rasprava u MSP o tome će biti održana od 1. do 11. decembra ove godine, a očekuje se da sudije donesu mišljenje za nekoliko meseci, navodi ruska agencija.

RIA Novosti dodaju da Srbija očekuje da će zaključak suda imati najveći značaj u brobi za teritorijalnu celovitost države.

Trenutno se pred MSP-om nalazi 13 predmeta o sporovima između država o najrazličitijim pitanjima - od problema ekologije, do ljudskih prava, navela je RIA Novosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.